Százezrek járhatnak rosszul a beszakadt forinttal

Svájci frank pénzváltás pénzváltó
Pénzváltás
Vágólapra másolva!
Történelmi mélypontra zuhant csütörtökön a forint árfolyama a svájci frankkal és az euróval szemben is. Mivel a forintosítás nem minden devizahitelest érint, akár több százezer olyan ember is lehet, akik most aggódhatnak az árfolyamok miatt.
Vágólapra másolva!

Meglepte a piacokat a svájci jegybank döntése, mondták pénzügyi elemzők az Origónak. Ürmössy Gergely szerint túlzottan is heves volt a reakció. Piaci szempontból még egyelőre várni kell, hogy beálljanak az árfolyamok egy egyensúlyi szintre, véli az Erste Bank vezető elemzője.

Két napja még mást nyilatkoztak, emiatt is volt nagyon meglepő a svájciak döntése, véli Török Zoltán. A Raiffeisen vezető elemzője úgy látja, hogy jelenleg még rendkívül csapongó a piac, de hosszú távon valószínűleg erősebb frankárfolyamra van kilátás.

Nem tesz jót

Természetesen nem tesz jót, ha drasztikusan gyengül a forint árfolyama, mert az károkat okozhat a gazdaságnak, de összességében jelentős negatív hatásokra sem a bankszektornak, sem a hitelfelvevőknek, sem pedig az MNB-nek nem kell számítania Török Zoltán szerint. Az elemző szerint a nagy része ezeknek a károknak el van hárítva a forintosítással, ugyanis az MNB a múlt év végén a kereskedelmi bankok számára rendelkezésre bocsátott erre 8 milliárd eurót.

Elszálltak az árfolyamok Forrás: MTI/Kallos Bea

Az euró jegyzése 1,2-ről egészen 0,84-ig gyengült a frankkal szemben, majd kora délutánra 1,04-ig erősödött vissza. A forint árfolyama pedig történelmi mélypontra zuhant: az euró egészen 327 fölé szaladt, míg a svájci frank 370 fölött is járt. Cikkünk publikálásakor egy euró 324 forinton, míg a svájci frank 307 forinton állt. (Az Investor folyamatosan frissülő cikkben figyeli a forint árfolyamának alakulását.)

A pénzváltók a svájci frank vételi árát egyelőre nem mozgatják, kivárják, hogy stabilizálódjon az árfolyam. A valuta eladást azonban akár ötpercenként is megváltoztatják, folyamatosan követik az ingadozást. Az utcán járva találtunk 399 forintos árfolyamot is, sőt a Facebookon terjednek olyan posztok, amelyek szerint 400 forint fölötti eladási frank árfolyamot is láttak a felhasználók.

A forintárfolyam alakulása a svájci frankkal szemben (CHF/HUF) Forrás: Investor.hu

Megúszta, akinek deviza lakáshitele van

A deviza jelzáloghitelesek és ingatlanlízingesek már január elsejétől azon az árfolyamon fizetik a tartozásukat, amelyen február elsején majd forintosítják is a tartozásukat. Aki személyi kölcsönt, autóhitelt vagy bármilyen más nem ingatlanfedezettel védett konstrukciót fizet devizában, annak továbbra is a törlesztéskor aktuális árfolyamon kell fizetnie. A magyar jegybank összesítése szerint még több százezer ilyen szerződés lehet.

Az autóhitelesek fogják a fejüket

Az autóhiteleseknek fájhat leginkább a svájci frank erősödése, a lakáshitellel rendelkezők túlnyomó többségét nem érinti az árfolyamváltozás, hiszen ők már rögzített árfolyamon törlesztenek, emelték ki devizapiaci elemzők. Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője azt MTI-nek azt mondta: óriási tehernövekedést okoz a svájci frank árfolyamának emelkedése azoknak a devizahiteleseknek, akiknek a forintosítással nem rögzítették a törlesztőrészletek árfolyamát, ezek jellemzően az autóhitelesek. Saját becslése szerint mintegy kétmilliárd eurónyi élő devizahitel van svájci frankban, e hitelek tulajdonosainak a jelenlegi árfolyam fennmaradása esetén 15-20 százalékos törlesztőrészlet emelkedéssel kell számolniuk.

A kormány magát dicséri

A svájci jegybank lépése megerősítette a kormány devizaadósságokat csökkentő törekvéseit, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Tavaly decemberben a kormány a jelzálogalapú devizahitelek törlesztési árfolyamát rögzítette. A jegybank pedig azt közölte délután, hogy a kormány, a Magyar Nemzeti Bank és a hazai pénzügyi rendszer időben felkészült az árfolyammal kapcsolatos kockázatok kezelésére. A Magyar Bankszövetség főtitkára szerint Svájci Központi Bank lépésének nincs meghatározó hatása a deviza-jelzáloghitelezéssel érintett kereskedelmi bankokra.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Fotó: Bielik István - Origo

A svájci frank alapú hiteleknél történt 256,5 forintos, valamint euró alapúaknál 309,5 forintos rögzítéssel megvédtük a devizahiteleseket összességében több, mint 500 milliárd forintos tartozásnövekedéstől, írja az NGM.

Mit tett a svájci jegybank?

A svájci jegybank elengedte a frank kezét, váratlanul eltörölte a három éve fenntartott 1,2-es euró-svájci frank küszöböt, pedig két nappal ezelőtt még nem ezt kommunikálták. A svájciak ráadásul a már negatív alapkamatjukat tovább csökkentették – aki pénzt fektet be Svájcban, gyakorlatilag kevesebbet kap majd vissza.

Brutálisat erősödött a svájci frank Forrás: MTI/EPA/Gaetan Bally

Svájc a világ legversenyképesebb gazdasága: tavaly több mint 30 milliárddal nőtt a jegybanki devizatartalék, amely így már 1000 milliárd svájci frankot tesz ki. Pénzügyi szakemberek szerint olyan jól állnak, hogy ha például az Egyesült Államok a hitelminősítőknél a legmagasabb, „AAA”-s besorolással bír, akkor Svájc „AAAA”-t érdemelne.

Miért rögzítették az árfolyamot?

Három évvel ezelőtt az európai válság legsötétebb idejében a svájci jegybank 1,2-es árfolyamküszöböt határozott meg az euróval szemben. A mai napig azt vállalta, hogy ha 1,2 alá erősödik a frank, akkor devizát vásárol (vagyis frankot ad el). Erre elsősorban a svájci gazdaság exporterejének megőrzése miatt volt szükség, hiszen ha a frank túlságosan erősödik, akkor a svájci termékek drágulnak külföldi piacokon.

Kockázatos volt

Ma már korántsem olyan sötét a kép. A svájci jegybank abban bízik, hogy ma már nem szükséges tovább ilyen erővel védeni a frankot. A negatív jegybanki kamatból és a bejelentéssel egy időben bejelentett további vágásból azonban jól látszik, hogy valamelyest továbbra is szeretné megőrizni az árfolyamokat, csak a kockázatos intervencióval hagy fel.

Ha nem így tesznek, akkor még talán évekig devizavásárlásra kényszerülnek, ami a svájci devizatartalék további növelését jelentené. Ez viszont óriási kockázatokat is rejt, hiszen ha egyszer kényszerből kell feladniuk az 1,2-es árfolyamot és a frank ez után is tovább erősödik, akkor a felhalmozott devizatartalék beváltásakor óriási veszteséget kellene elviselnie a svájci jegybanknak.

Semmi nem állította meg az árfolyamokat

A svájci jegybank bejelentése után azonnal óriásit ugrott az árfolyam, kis ideig 377 forintot is elkértek egy svájci frankkért. A devizapiacon nincs olyan, hogy leállítanák a kereskedést egy bizonyos százalékpont fölötti elmozdulás esetén, mint ahogy azt részvények esetén láthatjuk. A bejelentést követően a frank euróval szembeni árfolyama átlépte a 1,2-es küszöböt. Ezután az automatikus kereskedés miatt ugrott meg az árfolyam, hiszen a frankgyengülésre játszó kereskedők automatikusan frankot vásároltak. Ez erősíthette pár pillanatra 370 forint fölé a frank árfolyamát.