DK: kamupárt miatt nem lehet népszavazás a vasárnapi zárva tartásról

Vágólapra másolva!
Aláírásokat fog gyűjteni a DK, hogy a kormány népszavazást írjon ki a vasárnapi zárvatartásról. Valós népszavazást nem kezdeményeznek, szerintük a Fidesz irányítása alatt álló kamupárt ellehetetleníti a népszavazás kiírását.
Vágólapra másolva!

Petíciót indít a DK, amiben arra kérik a kormányt, írjon ki népszavazást a vasárnapi kötelező zárva tartásról, vagy törölje el az erről szóló törvényt. Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: nem a népszavazási törvény szerint kezdeményeznek népszavazást, mivel "a jelenlegi jogszabályok alapján szerinte szinte lehetetlen, hogy érvényes népszavazási kezdeményezést indítsanak útjára." Vagyis az aláírásgyűjtéssel tulajdonképpen csak egy jelképes petícióhoz gyűjtenek támogatókat.

Mikropárt fúrta meg a kezdeményezést

Molnár Csaba emlékeztetett rá, hogy a DK szeretett volna népszavazást kiíratni az ügyben, de a Nemzeti Választási Iroda (NVI) arról tájékoztatta őket, hogy kérdésüket nem terjesztik a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé, mivel az Összefogás Párt elnöke már benyújtott egy azonos tárgyú kérdést, amiben még nem született jogerős döntés.

Molnár szerint az Összefogás Párt a kormány megrendelésére küldhette be a kérvényt, hogy megakadályozzák a népszavazást. "A trükk borzasztóan egyszerű, mert elsőként a Fidesz szerez tudomást arról, hogy mikor lehet újabb kérelmet benyújtani, ezért azonnal beadnak egy formailag hibás kamukezdeményezést, amellyel újabb kilencven napra lehetetlenné teszik a népszavazást az ügyben, és ez így megy az idők végezetéig" – mondta.

A VOSZ is gyűjtene

Korábban a Vállalkozások és Munkáltatók Országos Szövetsége jelentette be, hogy népszavazást kezdeményeznek a törvény eltörlésére, amennyiben a parlament elfogadja azt. A népszavazásért aláírásgyűjtést indítanak, amelyhez, mint mondták, nem kérnek, és nem fogadnak el segítséget politikai pártoktól. Az Alaptörvényben rögzített népszavazási törvény szerint 200 ezer aláírás szükséges ahhoz, hogy a parlamentnek kötelező legyen kiírnia egy népszavazást.