Általános sztrájkot hirdetett a Szolidaritás

Vágólapra másolva!
Országos készültséget hirdetett a Szolidaritás lengyel szakszervezet, miután a szejm alsóháza hajnalban megszavazta a vitatott bányareformot. A tervezet ellen egy hete óta országszerte tüntetnek.
Vágólapra másolva!

Az országos sztrájkkészültséget Piotr Duda, a Szolidaritás elnöke hirdette meg. Mint mondta szakszervezet sztrájkbizottsága már elkészült az országos, általános sztrájk tervezésével, amellyel a bányareform ellen egy hete tiltakozó bányász-szakszervezeteket segítenék. Mint mondta, a szakszervezet minden ágazatára és minden területi szervezetére kiderjedne a sztrájk. „Az, ami az éjjel történt, botrány. A felelősség a kormányfőt, a kormányt terheli” - fogalmazott.

A Szolidaritás által szervezett sztrájkba mág szakszervezetek is beszálhatnak, a szervezetek jövő héten Katowicében egyeztetnek. Előzetesen több szervezet képvieselői is támogatásáról biztosította az országos sztrájkot.

Ötezer bányászt rúghatnak ki

A bányareform tervet múlt szerdán mutatta be Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök. A reform lényege, hogy átszerveznék a legnagyobb lengyel bányacéget, a Széntársaság Kft.-t (KW), ennek következtében a vállalat 14 bányájából négyet bezárnának. Ez 5 ezer bányász elbocsátásával, és további 6 ezer ember áthelyezésével járna.

A KW bányáiban a bejelentés óta sztrájkolnak, országszerte közel 2 ezer bányász szüntette be a munkát, öten éhségsztrájkot hirdettek. Több városban utcai tiltkozások, útblokádok indultak, szerdán a sziléziai Bytom városában többezres felvonulással tiltakoztak a bányabezárások ellen. A sztrájkolókkal a kormányfő eredménytelenül próbált tárgyalni, bár a bányász-szakszervezetek azt mondták, nyitottak a további tárgyalásokra.

Évek óta veszteséges a lengyel bányavállalat

A kormány szerint az "átszervezésekre" azért van szükség, mert nélkülül csődbe jutna a havi 200 millió zloty (14,8 milliárd forint) veszteséget termelő KW. Szerintük az elbocsátások elkerülhetetlenek, viszont ha nem lépik meg gyorsan az átszervezést, az elbocsátandó bányászok végkielégítésére sem lesz pénz.

A bányatörvényt egyelőre nem lépett jogerőre, a rerformot még a szenátusnak kell hétfőn jóváhagynia. A törvény életbe lépését még Bronislaw Komorowski elnök is megakadályozhatja vétójával – ez a bányászok egyik fő követelése is. Komorowski egyelőre nem foglalt állást a kérdésben, de azt mondta, közvetítő szerepet szeretne betölteni a konfliktusban.