Nem fizet a terroristáknak Olaszország

Vágólapra másolva!
Nem váltságdíj kifizetésével hozta haza a Szíriában elfogott túszokat az olasz kormány – állítja Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

"Az olasz kormány a nemzetközi szabályokhoz tartja magát a túszejtőkkel való tárgyalások során" – fogalmazott a politikus, cáfolva azokat az értesüléseket, hogy az olasz kormány váltságdíj fizetésével érte el, hogy kiszabaduljanak a Szíriában fogjul ejtett olasz túszok.

Öt hónap után szabadultak

A polgárháború dúlta országban öt hónapja rabolták el a humanitárius önkéntesként érkező (gyógyszereket és más egészségügyi készítményeket vittek a lakosságnak) Vanessa Marzullót és Greta Ramellit. A két fiatal nő hosszú rabság után a héten szabadult ki, csütörtökön térhettek haza Olaszországba. A külügyminiszter elmondta, Vanessa és Greta saját elhatározásából, de az olasz hatóságok tudta nélkül lépett szíriai területre.

A lányok szabadulásáért egyes arab sajtóértesülések szerint az olasz kormány 12 millió dollárt fizetett, később olasz lapok ennek a feléről írtak. Az állítólagos váltságdíj nagy vitát váltott ki Olaszországban, a szélsőjobboldali Északi Liga egyenesen azt mondta, ha a római kormány váltságdíjat fizetett, ezt a két szabadon engedett túsznak vissza kellene fizetnie az államnak.

Korábban fizettek váltságdíjat

Az olasz külügy cáfolta ezeket az értesüléseket, hangsúlyozva a túszejtőkkel történő tárgyalásokra vonatkozó nemzetközi szabályokat, amelyek tiltják, hogy államok váltságdíjat fizessenek. Elemzők azonban arra emlékeztettek, hogy Olaszország korábban már élt ilyen eszközökkel: 2005-ben az Irakban elrabolt Giuliana Sgrena újságíró, 2006-ban az ugyanitt túszul ejtett Simona Pari és Simona Torretta humanitárius munkások szabadon engedéséér fizettek váltságdíjat.