Vágólapra másolva!
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elemzése szerint Magyarországon túltelített az élelmiszerkereskedelmi piac, emiatt naponta átlagban több mint 50 üzlet zár be.
Vágólapra másolva!

A kamara adatai szerint 2013-ban az élelmiszerkereskedelemben 16 098 új üzletet nyitottak, 20 874-et zártak be, 2014. első félévében 7899 új boltot létesítettek és 9462 egységet szüntettek meg. A köztestület úgy becsüli, hogy a jövőben is nagyszámú élelmiszerkereskedelmi bolt megszűnésével lehet számolni, ami egyaránt érinti a hazai és a multinacionális láncokat, kereskedőket.

Versenyhátrány

A kamara úgy látja, hogy a boltmegszűnés a hazai élelmiszerkereskedőket hatványozottabban fogja érinteni, tekintettel a jelenleg is meglévő versenyhátrányukra a multinacionális cégekhez képest. Elemzésében a multinacionális élelmiszerláncok versenyelőnyei közé sorolja a kamara egyebek között a kedvezőbb méretgazdaságosságukból származó 5-10 százalékos árelőnyt.

A multinacionális élelmiszerkereskedő cégek a külföldi nagy nemzetközi gyártókkal világszintű megállapodást tudnak kötni, ami forgalmuk mintegy 50 százalékát adja, és az ilyen beszerzés további 5-10 százalék árelőnyt biztosít számukra - hívja fel a figyelmet a kamara.

Forrás: Thinkstock

Versenyelőny

Az elemzés szerint a multinacionális élelmiszerkereskedelmi vállalatok számára versenyelőnyt jelent az is, hogy élni tudnak a beruházási és fejlesztési adókedvezménnyel, ebből olyan kényelmi szolgáltatást - például buszjáratok indítását - tudnak finanszírozni, amely növeli a hazai kereskedők versenyhátrányát.
Ugyanakkor az egy nézetméterre jutó bolti alkalmazotti létszám jelentősen alacsonyabb a Magyarországon működő nemzetközi élelmiszerkereskedelmi nagyvállalatoknál, nem elhanyagolható szempont, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok tevékenysége a belvárosi kisüzletek megszűnéséhez vezetett - hívja fel a kamara a figyelmet a piaci hatásokat elemezve.