Aki nem nyilatkozik, nem kap adókedvezményt

esküvő esküvői fotózás photobomb
Vágólapra másolva!
A munkavállalóknak januárban kell nyilatkozniuk arról, milyen adókedvezményekre jogosultak. Aki ezt még ebben a hónapban megteszi, már a januári fizetését ennek megfelelően kapja.
Vágólapra másolva!

Ezekben a hetekben várják a munkáltatók, hogy alkalmazottaik nyilatkozzanak arról, milyen kedvezményekkel csökken idén a személyi jövedelemadójuk, figyelmeztet közleményében a NAV. Ennek megfelelően kapják ugyanis már januári bérüket a dolgozók, ha a hó végéig pontosan kitöltik a munkahelyükön kapott nyomtatványokat. A kedvezményekről év közben is lehet nyilatkozni, ha a jogosultság nem januártól áll fenn.

Családi kedvezmény

A legtöbbeket a családi kedvezmény érinti, amit tavaly óta az alacsony keresetűek is kihasználhatnak, hiszen, ha az adóalap kevesebb, mint a kedvezmény, a járulékokból érvényesíthető a különbözet, írja az adóhatóság. A családi kedvezményről az eltartott családtagok felsorolásával kell nyilatkozni. Közülük meg kell jelölni a kedvezményezett eltartottakat, akik után a családi pótlék jár, mert ők egyben a családi kedvezményre jogosító családtagok is.

A nyilatkozat kitöltésében segíthet a NAV honlapján elérhető családikedvezmény-kalkulátor, amivel egyszerűen kiszámítható, hogy a rendszeres bérjövedelemből mekkora adóalap-, illetve járulékkedvezményhez juthatnak a családok. A kalkulátor mellett az is szerepel, hogy kik jogosultak a kedvezményekre és mely családtagok számítanak eltartottnak, illetve kedvezményezett eltartottnak.

Házassági kedvezmény

Ugyancsak adóalap-kedvezmény jár azoknak a házaspároknak, ahol legalább az egyik fél az első házasságát köti, illetve kötötte 2014. december 31. után. Az adóalapból vonható kedvezmény, ami havi 31 250 forint, két évig jár. Ez havi 5 000 forinttal emeli a nettó bért.

A frissházasok is kedvezményt kapnak Forrás: Katie Stoops Photography

Betegségi kedvezmény

Idén havi 5 250 forint úgynevezett személyi kedvezmény jár az adóból azoknak, akik súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségben szenvednek vagy rokkantsági járadékban, esetleg fogyatékossági támogatásban részesülnek.