Csepegtetik a Merkel-Orbán-találkozó témáit

HORIZONTAL SPEECH EUROPEAN SUMMIT PRESS CONFERENCE BUST CHANCELOR WOMAN Federal Chancellor of Germany Angela Merkel talks to the media at the end of an European Union Summit held at the EU Council building in Brussels, December 18,  2014.     AFP Photo/Th
A nő, akire szükségünk van
Vágólapra másolva!
A Németország által az unióban képviselt szigorú gazdaságpolitika magyar támogatása és az Oroszországgal szembeni szankciós politika is minden bizonnyal napirenden lesz Angela Merkel német kancellár február elején esedékes budapesti látogatásának - hangzott el egy kormányzati háttérbeszélgetésen.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint Angela Merkel négyszemközti és plenáris megbeszélést folytat Orbán Viktorral, majd munkaebéden vesznek részt. A német politikus budapesti látogatásának része emellett egy előadás az Andrássy Gyula német nyelvű egyetemen, és találkozik zsidó hitközségi vezetőkkel.

Erősítő hatású

Az Orbán-Merkel-tárgyaláson megbeszélendő ügyekkel kapcsolatban a kormányzati rendezvényen arra hívták fel a figyelmet, hogy Magyarország "jó szövetségese" a Németország által az Európai Unióban képviselt szigorú gazdaságpolitikának, amire bizonyosan kitérnek.

Merkel lett a The Times szerint 2014-ben az Év embere Forrás: AFP/Thierry Charlier

Emellett valószínűleg téma lesz az Oroszországgal szembeni szankciós politika is. Egy kormányzati szereplő Merkel látogatásáról úgy fogalmazott, hogy az "jelentős mértékben erősítő hatású".

Csúszik a washingtoni nagyköveti poszt váltása

A háttérbeszélgetésen szóba kerültek a magyar-amerikai kapcsolatok is, amellyel összefüggésben elhangzott: a kormány célja, hogy a washingtoni magyar nagyköveti poszton Szapáry Györgyöt váltó Szemerkényi Réka mihamarabb megkezdhesse munkáját. A magyar kabinet a váltást január 31-ére tervezte, ez azonban várhatóan csúszni fog, mert még nem érkezett meg az ehhez szükséges fogadó nyilatkozat Amerikából.

Szapáry Györgyöt Szemerkényi Réka váltja Forrás: MTI/Külgazdasági És Külügyminisztérium / Szémann Tamás

A kormányzati rendezvényen útdíjügyben azt a tájékoztatást adták, hogy a próbaüzem eddigi tapasztalatai várhatóan szerdán kerülnek a kabinet elé. A tanácskozáson emellett napirenden lehet az állami közműszolgáltató kérdése is.

Merkel lett az év embere

Angela Merkel német kancellárt választotta az év emberének a The Times 2014-ben. A lap azzal indokolta a választást, hogy Merkelnek központi szerepe volt Európa stabilitásának megőrzésében "a Kelet-Európában újraéledő orosz agresszió közepette".