Demján: 250 milliárdot bukhat a költségvetés a vasárnapi boltzáron

Takarékszövetkezetek átalakítása, Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke a takarékszövetkezeti integrációról szóló törvényrõl tartott sajtótájékoztatón
Vágólapra másolva!
A munkáltatók és a munkavállalók szervezetei közösen tiltakoznak a vasárnapi zárva tartás ellen, népszavazási kezdeményezést nyújtottak be.
Vágólapra másolva!

Várhatóan 200-250 milliárd forint hiányzik majd a költségvetésből a boltok vasárnapi zárva tartása miatt, mert elbocsátások lesznek és a forgalomcsökkenés miatt kevesebb áfabevétel folyik majd be a költségvetésbe, mondta Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke.

Fontosabb, mint az ipar

A kereskedelmi értékesítés átlagosan ötször annyi hasznot hoz az államnak, mint az ipari termelés, állítja Demján Sándor. Az ipar átlag 5 százalékos haszonnal dolgozik, a kereskedelemben a 27 százalékos áfa több ennél. Ha költségvetési bevételkiesés van, akkor azt pótolni kell, új adó jön, mint az útdíj vagy a napelemekre kivetett adó, tette hozzá a VOSZ elnöke.

A kereskedelem fontosabb az iparnál Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A kormányt nem érdekli az emberek véleménye

A Liga Szakszervezetek a VOSZ-szal együtt adott be népszavazási kezdeményezést az üzletek vasárnapi zárva tartása ellen, amit a Nemzeti Választási Iroda kedden átvett, tájékoztatott Gaskó István, a Liga elnöke. Szavai szerint „nem lesz könnyű dolog” a népszavazás, mivel 2012 óta több mint 50 százalékos részvételi arányt ír elő az alaptörvény. A parlamenti, önkormányzati, valamint az uniós választásokon sem követelik meg az 50 százalék plusz egy szavazatot előíró érvényességi küszöböt. Szerinte ezzel azt üzeni a hatalom, hogy nem kíváncsi az emberek véleményére.

Ötvenezer munkahely szűnhet meg

Az üzletek bezárása miatt 25-30 ezer munkahely fog megszűnni, véli Gaskó István. Ehhez hozzáadódik, hogy az intézkedés a kapcsolódó kiszolgáló tevékenységekben (logisztika, beszállítás) további mintegy 15 ezer munkahely megszűnését jelentheti, elérve így az 50-55 ezres számot. Gaskó István szerint ezúttal a munkaadói és munkavállalói érdekek közösek. Közölte: a VOSZ és a Liga együttműködési megállapodást írt alá.

Alaptalan külföldi példákra hivatkozni

Alaptalan a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban külföldi példákra hivatkozni, mondta Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára. Nyugat-Európában egyedül Franciaországban, Németországban és Ausztriában van jelenleg szigorú vasárnapi zárva tartás, de mind Németország, mind Franciaország oldani kezdte az intézkedést, az előbbi országban tartományi hatáskörbe delegálták a kérdést. Bécsben valószínűleg hamarosan újból megnyitják a boltokat a történelmi belvárosban, mivel nagy igény van rá. Lengyelországban, Írországban, Portugáliában, ahol domináns a katolikus vallás, nincsen ilyen rendelkezés, tette hozzá Dávid Ferenc.