Melyik ország jár jól az olcsó olajjal?

palaolaj palagáz hidraulikus törés Kalifornia Lost Hills Monterey Palamező
Hidraulikus töréssel termelnek ki olajat és gázt a kaliforniai Lost Hillsben a Monterey Palamezőn
Vágólapra másolva!
Oroszország és a kőolajexport-függő fejlődő államok, például Szaúd-Arábia az olcsó olaj legnagyobb vesztesei. Az Egyesült Államok gazdasága egy százalékos plusz növekedésre számíthat, ahogy Kínáé és Indiáé is. A legnagyobb nyertes Hong Kong és a Fülöp-szigetek.
Vágólapra másolva!

Az Oxford Economics gazdaságelemző központ megvizsgálta, hogyan érinti a világ legnagyobb gazdaságait az olajár-zuhanás, tájékoztat a CNN.com. Arra jutottak, hogy az Egyesült Államok gazdasága egy százalékkal gyorsabban nőne, ha az olaj ára 40 dollárra esne (jelenleg valamivel 50 dollár alatt áll). Az USA gazdasága még 60 dolláros olajár mellett is fél százalékkal nagyobb növekedésre számíthat.

Több pénz az emberek zsebében

Bár az olajár-csökkenés megviselte az amerikai tőzsdét és az olajvállalatokat (több ezer embert bocsátottak el és drasztikusan visszafogták a befektetéseket), a lakosság jól jár az olcsó olajjal és üzemanyaggal. Az Egyesült Államokban 200 millió autó van, tulajdonosaik fejenként átlag 750 dollárt spórolnak idén az olcsó üzemanyagon. Az alacsonyabb fűtési költségekkel együtt összesen 120 milliárd dollár marad az emberek zsebében. Ez a pénz várhatóan a belső kereskedelmet fogja élénkíteni, ami gazdasági növekedéshez vezet.

120 milliárd dollár marad az amerikai emberek zsebében Forrás: AFP/David Mcnew

Oroszország recesszióban

Oroszország, aminek legfontosabb exportcikke a kőolaj, ezzel szemben recesszióba süllyed, ami még tovább súlyosbodhat, ha az olaj ára tovább esik. Az olcsó olaj egyébként minden olyan fejlődő gazdaságot megvisel, ami az olajexporttól függ, például Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emirátusokat.

A legnagyobb nyertes Hong Kong

A fejlett gazdaságok közül Hong Kong jár a legjobban, ami majdnem 100 százalékban importálja az energiahordozókat. A fejlődő országok közül a Fülöp-szigetek gazdasága nyeri a legtöbbet az alacsony olajáron, India és Kína az amerikai gazdaságéhoz hasonló, egy százalékos plusz növekedésre számíthat.