Paks mintája egy épülő orosz erőmű lesz

Vágólapra másolva!
2018-ban kezdődik az építkezés, ha minden jól megy.
Vágólapra másolva!

A Pakson megépülő két blokknak számos olyan része van, ami meg fog egyezni az Oroszországban, Szentpétervár közelében kivitelezés alatt álló két blokkéval, de vannak olyan helyi körülmények és követelmények, amelyekhez hozzá kell igazítani a terveket, mondta Aszódi Attila kormánybiztos. Példaként említette a talajjellemzőket, a meteorológiai feltételeket, a villamoshálózatot és a hűtővíz biztosítását. Mivel mások a talajviszonyok, az alapozás minden bizonnyal más lesz. A referencia erőműben hűtőtornyos hűtés van, Pakson pedig frissvíz-hűtésre készülnek, így szükség lesz vízkivételi műre, más lesz a hűtővíz blokkokra való eljuttatása is.

Módosítani kell a terveket

Azámos olyan körülmény van a talajvíz szintjétől, a jellemző külső hőmérsékletig, ami más lesz a Paks II-nél, mint a referencia erőműnél, ezért kell módosítani a blokktípus egyébként rendelkezésre álló terveit, mondta Aszódi Attila. Az alapadatokat már átadták az orosz tervezőintézetnek, hiszen a telephelyről eddig is számos információval rendelkeztek, amihez a működő négy blokk tervezése, illetve biztonsági megerősítése során jutottak. Ezek természetesen most is helytálló, használható információk, de földtani kutatások keretében a legmodernebb eljárásokkal szeretnék rögzíteni a ma elérhető legpontosabb adatokat.

2018-ban kezdik az építést

A környezetvédelmi engedélyezés, a Paks specifikus alaptervek elkészítése és az előzetes biztonsági jelentés elkészítése után lehet a létesítési engedélykérelmet benyújtani a nukleáris biztonsági hatósághoz, tájékoztatott a kormánybiztos. Az engedélykérelem benyújtását 2016-ra ütemezték. A szándék az, hogy 2017 végéig a létesítési engedély kézben legyen, hogy a telephelyi munkálatokat 2018-ban meg lehessen kezdeni.