Nekiment Demjánéknak a kereskedelmi szövetség a vasárnap miatt

Takarékszövetkezet, Takarékbank, bank, pénzintézet, Orbán Viktor és Demján Sándor
A Takarékbank neve és logója, valamint egy plüssméhecske a pénzintézet ideiglenes székházában, a budapesti Margit Házban, a II. kerületi Tölgyfa utcában
Vágólapra másolva!
Nekiment a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének a vasárnapi nyitva tartás ügyében. A kereskedelmi szövetség szerint a munkáltatók szövetsége csak riogat, állításaik megalapozatlanok.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) szerint megalapozatlanok a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) kijelentései a vasárnapi zárva tartás ügyében, és riogatás, hogy a költésvetési hiány növekedésével jár az intézkedés bevezetése.

Külföldön hogy megy?

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára korábban azt mondta, Nyugat-Európában egyedül Franciaországban, Németországban és Ausztriában van jelenleg szigorú vasárnapi zárva tartás, de mind Németország, mind Franciaország oldani kezdte az intézkedést, az előbbi országban tartományi hatáskörbe delegálták a kérdést.

Dávid Ferenc szerint a vasárnapi boltzár külföldön sem működik Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Európa nagy részében a vasárnapi nyitva tartást szabályozzák, több helyen a teljes zárva tartás valósul meg, írja Dávid Ferenccel vitatkozva az MNKSZ. Azokban az országokban, ahol a korlátozás fellazítása az elmúlt időszakban szóba került, ott ez kizárólag frekventált, idegenforgalmilag kiemelt területeken került napirendre, nem pedig az egész országra érvényes rendelkezés keretében.

A vasárnapi zárva tartás esetén nem ildomos a nyugat-európai példákra hivatkozni, mert mások a jövedelmi viszonyok. Magyarországon több az alacsony jövedelmű vásárló, akik vasárnap nem járnak a plázákba, mivel nem engedhetik meg maguknak, mondta Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke.

Csak átstrukturálódik

Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke pedig azt mondta, hogy várhatóan 200-250 milliárd forint hiányzik majd a költségvetésből a boltok vasárnapi zárva tartása miatt, a foglalkoztatottak és az általános forgalmi adó kiesése következtében.

Demján Sándor szerint a költségvetés akár 250 milliárdot bukhat a vasárnapi boltzáron Fotó: Mudra László - Origo

A nemzetközi tapasztalatok alapján a nyitva tartás szabályozása nem jár a nemzetgazdasági szintű forgalom csökkenésével, csak átstrukturálódásával, száll vitába Demján Sándorral az MNKSZ. Véleményük szerint a vasárnapi zárva tartás esetén a forgalom eloszlana a többi napokon, a törvény hatályba lépése így nem járna a költségvetési bevétel csökkenésével.

A kereskedelmi dolgozók tapasztalata szerint a legkisebb forgalmú nap a héten a vasárnap. Így a vasárnapi zárva tartás esetén a forgalom várhatóan átstrukturálódik a hét első hat napjára, s nem jelent majd kiesést a költségvetés számára, véli Bubenkó Csaba.

Ugyanaz a vásárlótömeg

A vasárnapi boltzár a kereskedelemben azért sem járna elbocsátásokkal, mert kevés a szakképzett kereskedelmi dolgozó, létszámhiány jellemzi az ágazatot. A dolgozók fizetése sem csökkenne, hiszen ugyanazt a vásárlótömeget kell kiszolgálni, esetleg hosszított nyitva tartással, véli a szervezet.

Nincs hosszított nyitva tartás

A boltok nyitva tartását szabályozó törvény nem csak a vasárnapi zárva tartást írja elő a nagyobb üzleteknek, de a többi napon is csak reggel 6 és este 10 között lehetnek nyitva.

A kereskedelemben létszámhiány van, nem várható elbocsátás a zárva tartás miatt, a dolgozóknak ugyanis gyakorlatilag annyit kell majd a hét első hat napján teljesíteniük, mint eddig hét nap alatt, állítja a KDFSZ elnöke.

Posta sincs vasárnap

Jóllehet vasárnap a szolgáltatások legnagyobb részét nem veheti igénybe a lakosság, így a postai, banki, vagy közigazgatási szolgáltatásokat, ez mégsem szül elégedetlenséget, emlékeztet az MNKSZ.