Útdíj: már megint a felcsútiak járnak jól

autópálya, illusztráció M3-as
Megnövekedett forgalom az M3-as autópályán Hatvan határában, mindenszentek napjának estéjén.
Vágólapra másolva!
Mivel február elseje után a megyék matricái a szomszédos megyék első csomópontjáig lesznek érvényesek, el lehet kezdeni számolgatni és okoskodni, esetleg kerülő utakkal kiegészíteni a fizetős hálózatot.
Vágólapra másolva!

Február elsejével változik az útdíjrendszer. A legfontosabb átalakítás, hogy a megyematricák a szomszéd megye első csomópontjáig lesznek érvényesek. Más szóval egy adott megye matricájával a szomszéd megyékbe is átmehetünk majd, az első csomópontig. És megfordítva, adott megyében a szomszéd megye matricájával elkezdhetünk használni egy utat, a határhoz legközelebbi csomóponttól. Már csak kicsit kell okoskodni, esetleg kerülő utat keresni, és máris megspóroltunk egy megyematricát. A február elsejétől érvényes fontosabb változásokat pontokba szedve és térképen ábrázolva megtalálja itt.

Felcsút és környéke

A változtatásnak hála Budapestről a Pest megyei matricával behajthatunk Fejér megyébe, az M1-esen a bicskei csomópontig. Onnan Felcsút és környéke már csak egy lépés. Sőt, a 811-es úton, ami ugye díjmentes, akár Székesfehérvár és Fejér egész északi része elérhető, fejéri matrica nélkül. A dolog fordítva is működik, ha Felcsútról akarunk eljutni Budapestre, elég a pesti matrica, hiszen az a bicskei csomóponttól már érvényes Fejérben is.

És ha már Bicskénél tartunk: mivel a Bicske és Pest megye közti szakaszra érvényes lesz a pesti, a Bicske és Komárom-Esztergom köztire pedig a komárom-esztergomi, a Budapest–Tatabánya útvonalon nem kell fejéri matrica, pedig áthaladunk a megyén.

A Velencei-tó és környéke

A Pest megyei matrica az M7-esen Fejér megyében a martonvásári csomópontig lesz érvényes. Ha Budapestről megyünk, onnan a 7-es úton folytathatjuk utunkat a Velencei-tó és a jól megérdemelt hétvégi strandolás felé. Ahogy az előző esetben, ez is megy fordítva, mert a Pest megyei matrica a martonvásári csomóponttól már Fejérben is érvényes.

Nagykőrös és környéke

Ha minden maradt volna a régiben, az a furcsa helyzet állt volna elő, hogy Budapestről csak két megyematricával (pesti és bács-kiskuni) lehetett volna eljutni az M5-ösön Nagykőrösre, ami egyébként Pest megyében van, vagy fordítva, Nagykőrösről Budapestre. A változtatásoknak hála a pesti matrica a lajosmizsei csomópontig, illetve onnantól, érvényes Bács-Kiskunban is.

Hatvan és környéke

Ha a Budapest–Hatvan viszonylatot nézzük, a változtatásnak köszönhetően már nincs szükség hevesi matricára, a pesti Hatvanig érvényes az M3-ason, hiába van a város Hevesben.

Ercsi és környéke

A Budapest–Ercsi viszonylatban a változtatással megspórolhatunk egy Fejér megyei matricát az M6-oson: a pesti ugyanis az ercsi csomópontig és onnantól érvényes.

Lehet számolgatni

A fenti útvonalakat csak szemléltetésképp mutattuk be, mindenkinek érdemes alaposan áttanulmányozni a fizetős utakat és a csomópontokat jelölő térképeket (az országos itt, a megyénkéntiek pedig itt érhetők el).

Szavazzon!

Ön tud spórolni azzal, hogy a megyematricák az első csomópontig érvényesek?