Bajnaival igazolná magát Rogán önkormányzata

Rogán Antal; Puskás András; Rónaszéki László megemlékezés Napszak este esti felvétel Személy Közéleti személyiség foglalkozása polgármester politikus megemlékezés esti felvétel Személy Közéleti személyiség foglalkozása polgármester Budapest, 2006. október
Budapest, 2006. október 25. Rogán Antal polgármester (k), mellette jobbra Puskás András alpolgármester és Rónaszéki László jegyző, amikor az V. kerületi önkormányzat megemlékezést tart az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából a Vértanúk terén. MTI.Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Az EU korrupcióellenes hivatala, az Olaf is vizsgálódik az V. kerületi mutyigyanús pályázatok ügyében. A belvárosi önkormányzat azt mondta, nincs tudomásuk szabálytalanságokról.
Vágólapra másolva!

Az Európai Csalás Elleni Hivatala, az OLAF pénteken közölte az MTI-vel, hogy szabálytalanságokra, illetve csalásokra vonatkozó állítások miatt vizsgálatot folytatott a Budapest Szíve belvárosi felújítási projekt közbeszerzési eljárásaival kapcsolatban. A vizsgálat eredményeiről az OLAF nem közölt részleteket, csak annyit, hogy az eredményeket megküldte az Európai Bizottság illetékes szervezetének, valamint az ügyészségnek.

Áron alul újulhatott a Fő utca

A belvárosi önkormányzat is közleményben megerősítette, hogy megküldték az OLAF-nak a közbeszerzések dokumentumait. Állításuk szerint a Belvárosban nem élvezett előnyt egyik cég sem, és a lehívott EU-s támogatásokat is mind a közölt célra használtlák fel, nem volt olyan beruházás, amely olcsóbban készült volna el.

A gyanú szerint a felújítást az önkormányzat a Fő utca felújítását vágző cégek az Európai Unió által jóváhagyott tartalomhoz képest az első ütemben 300, a második ütemben 600 millió forinttal kevesebb pénzért végezték el a munkát. Az így megspórolt 900 millió forintot egy új projektre, az Olimpia Park felújítására használták.

Bajnaira hivatkoznak

Az önkormányzat szerint a projekt tisztaságát az is bizonyítja, hogy a projekt előkészítésébe Bajnai Gordon és Szigetvári Péter is belelátott, a volt miniszterelnök pedig el is ment a kész épületek átadására. "A minden információ birtokában lévő miniszterelnök valószínűleg nem ment volna el egy ellenzéki vezetésű önkormányzat projektátadására, ha a projekttel kapcsolatban bármiféle szabálytalanság felmerült volna" - írta az V. kerület.

DK: Rogán mondjon le a mentelmi jogáról

A hírre reagálva a Demokratikus Koalíció felszólította Rogán Antalt (akinek polgármestersége alatt zajlottak a vizsgált közbeszerzések), hogy mondjon le mentelmi jogáról. "Rogán Antal polgármesterként asszisztált egy olyan álpályáztatáshoz, ahol eleve csak a későbbi győztes indult el, ugyanis a pályázati feltételekkel minden más céget ellehetetlenítettek" – mondta Gy. Németh Erzsébet, a párt budapesti önkormányzati képviselője.

Gy. Németh szerint ha a csalásvád beigazolódik, akkor az EU akár 900-900 millió forintot is visszaigényelhet a fővárostól és a Belvárostól. Az ügyben a képviselő Tarlós István főpolgármestert is arra szólították fel, hogy nyilatkozzon az ügyben történt esetleges csalásokról és minden segítséget adjon meg ezeknek az ügyeknek a kivizsgálásához. Utóbbi szerinte azért is fontos, mert a most kifogásolt, összesen 13 milliárd forint értékű projekt három eleméből egy a "Rogán Antal által vezetett belvároshoz", kettő pedig "a Tarlós István vezette" fővároshoz köthető.

Hangsúlyozta, hogy a sajtó szerint a 15 milliárd forintos végösszeg pedig akár 10-15 százalékkal is több lehet, mint az elvégzett munka valós értéke. Kiemelte: ha beigazolódik a csalás, akkor az EU akár 900-900 millió forintot is visszaigényelhet a fővárostól és a Belvárostól.