Rosszul járnak a sertéstartók az új agrártámogatási rendszerben

Egy japán lány kalandja a magyar tanyán, mangalica
Vágólapra másolva!
Megújul az agrártámogatások rendszere, rosszul járnak a baromfi- és sertéstenyésztők, akik februártól már nem kaphatnak EU-s támogatást.
Vágólapra másolva!

Az agrárágazat fejlesztésére 2020-ig mintegy 12,4 milliárd euró európai uniós támogatás áll rendelkezésre, ez 1,9 milliárd euróval több, mint a korábbi hétéves költségvetési időszakban - mondta harkányi sajtótájékoztatóján Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára.

Nincs több pénz a sertéstenyésztőknek

Mint mondta, az EU-n belül növekszik a tagállami döntési hatáskör növekedése, ami a magyar agrártámogatások átalakulását is jelenti. Czerván elmondta: a jövőben elsősorban a munkaigényes ágazatokat szeretné támogatni, így az állattenyésztők és a zöldség-gyümölcs termesztők biztosan több támogatást hívhatnak le. Nem kaphatnak azonban több uniós pénzt a sertés- és a baromfiágazatban tevékenykedők, ezért ezeket az ágazatokat csak a hazai költségveztésből támogatják majd.

Új rendszer februártól

A támogatási rendszer működése is átalakul a jövőben: a közvetlen támogatások új rendszerében kötelező és önkéntes elemek jelennek meg. A kötelező elemek közé tartozik az alaptámogatás, az úgynevezett zöldítés és a fiatal gazdálkodóknak juttatott támogatás, míg az önkéntes elemek között a termeléshez kötött támogatást említette. Emellett a jövőben csak aktív mezőgazdasági termelő lesz jogosult a közvetlen támogatásra. Czerván György jelezte: az új szabályokat tartalmazó rendeletek január végétől folyamatosan jelennek meg.

2020 végig érvényben marad viszont a SAPS rendszer elvén alapuló alaptámogatási rendszer , vagyis az, hogy egységes hektáronkénti átalánytámogatást kaphat minden olyan gazdálkodó, aki az adott évben támogatási kérelmet nyújt be.