Merkel eurázsiai szabadkereskedelmi övezetet ajánlana Putyinnak

angela merkel, vlagyimir putyin, vb 2014 döntő, maracana stadion, brazília, Rio de Janeiro, orbán viktor
German Chancellor Angela Merkel (R) and Russian President Vladimir Putin chat during the second half of the 2014 FIFA World Cup final football match between Germany and Argentina at the Maracana Stadium in Rio de Janeiro on July 13, 2014. AFP PHOTO / PEDRO UGARTE
Vágólapra másolva!
Európai-orosz szabadkereskedelmi övezetet ajánlott fel Putyinnak Angela Merkel, cserébe az ukrajnai helyzet békés rendeztését várja. A Krím-félszigetről való kivonulás is a feltételek között lehet.
Vágólapra másolva!

"Egy közös kereskedelmi övezet keretein belüli együttműködés lehetőségeiről" szóló tárgyalás lehetőségét vetette fel Angela Merkel német kancellár a davosi világgazdasági csúcson a Süddeutsche Zeitung szerint. Az együttműködésről azután lehetne szerinte tárgyalni, ha Oroszország lépéseket tesz az ukrán helyzet rendezésére. Ennek egyik első lépése lenne a minszki tűzszüneti egyezmény tiszteletben tartása.

Maradnak a szankciók

Merkel szerint az Oroszország elleni szankciókat egyelőre nem lehet visszavonni, hiszen még nem szűnt meg "azok kiváltó oka". A kancellár elítélte a Krím félsziget bekebelezését Oroszország részéről, mint mondta, a jelenleg is életben levő szankcióknak ez a lépés az oka.

"Kiutat kell ajánlani Oroszországnak"

Sigmar Gabriel alkancellár szerint a helyzet rendezésére Moszkvának is fel kell kínálni bizonyos előnyöket, az EU-nak "kiutat kellene ajánlania Oroszországnak". A szabadkereskedelmi övezet megnevezésére Merkel és Gabriel a "Lisszabontól Vlagyivosztokig terjedő szabadkereskedelmi övezet" kifejezést használta, amely Vlagyimir Putyin orosz elnöktől származik. Ő 2010-ben használta ezt a kifejezést, az Oroszország által vezetett Eurázsiai Gazdasági Unió jövőjére vonatkozóan. Merkelék azonban az elképzelésről hosszú távú tervként beszéltek, egyelőre az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió érdekeinek egyeztetésére, kiegyensúlyozására törekednének, elsősorban a kereskedelem kibővítésével.