A magáncsőd miatt írt levelet az IMF

Román Nemzeti Bank
The building of the national bank pictured in Bukarest, Romania, April 2007. Photo: Uwe Gerig
Vágólapra másolva!
Levélben fejezte ki aggodalmát a Nemzetközi Valutaalap a román magáncsődtörvény-tervezet esetleges elfogadása miatt. A valutaalap szerint megfelelő hatástanulmány nélkül a román pénzpiacra kedvezőtlen hatása lehet a döntésnek.
Vágólapra másolva!

Az IMF a levelet több miniszternek, a román központi bank kormányzójának és a képviselőház illetékes szakbizottságának is megküldte. Az Agerpres hírügynökség által idézett dokumentum szerint az IMF a külföldi valutában felvett hitelek lejre váltása miatt is aggodalmát fejezte ki, ugyanis úgy vélik, ez is veszélyezteti a román bankrendszer stabilitását.

A frankhiteleseket mentik

Romániában parlamenti szakbizottság vitatta meg a svájcifrank-hitelesek megsegítésének lehetőségeit, miután a svájci fizetőeszköz jelentősen megerősödött a lejjel szemben, és az elmúlt napokban többször is történelmi csúcson jegyezték.

A román bankrendszert félti az IMF Forrás: DPA/AFP/Uwe Gerig

Darius Valcov pénzügyminiszter bejelentette, hogy a kormány a bajba jutott frankhitelesek számára is elérhetővé akarja tenni azt a programot, amely adókedvezménnyel bátorítja, hogy a hitelesek a futamidő meghosszabbításáról, vagyis az adósság átütemezéséről egyezzenek meg a bankokkal. Ez egy harmadik intézkedés lenne a magáncsődtörvény és a frankhitelek lejesítése mellett.

A parlamenti tanácskozáson a magáncsődtörvénnyel kapcsolatban az volt az egyik fő ellenvetés, hogy megterhelné a román igazságszolgáltatást, amennyiben magánszemélyek is kérhetik a csődeljárást.

Ponta nem támogatja a lejre váltást

Victor Ponta román miniszterelnök kijelentette: támogatja a magáncsődtörvény intézményének bevezetését, ugyanakkor nem ért egyet a valutahitelek lejre váltásával.

Victor Ponta nem támogatja a lejre váltást Forrás: AFP/Andrei Pungovschi


A magáncsődtörvény tervezetéről a képviselőháznak kell kimondania a végső szót, miután a szenátus érdemi vita nélkül decemberben már elfogadta.

Az IMF küldöttsége kedden érkezik Romániába a soron következő felülvizsgálati látogatásra. Romániának elővigyázatossági hitelmegállapodása van a nemzetközi pénzintézettel, ami az idén jár le.