Ukrajna több gázt kap Magyarországon át

földgázellátás, Nyomásmérő a Földgázszállító Zrt. csanádpalotai mérőállomásán a román-magyar gázvezetéken. A tervek szerint Románia 2013 decemberében kezd gázt exportálni Magyarország felé az Arad-Szeged vezetéken keresztül.
Vágólapra másolva!
Ukrajna növelte Magyarországon át érkező gázimportját. Az évi 40-45 milliárd köbméteres gázszükséglet csaknem a felét korábban az oroszoktól szerezte be.
Vágólapra másolva!

Ukrajna 38 százalékkal, napi 3,7 millió köbméterre növelte gázimportját Magyarországon át január 24-étől - közölte az Uktransgaz. A gázforgalmazó szerint 41 millió köbméter földgáz érkezett az országba, amióta január 10-én újraindult a gázszállítás Magyarországon keresztül.

Előre kellett fizetni

Ukrajna évi gázszükséglete 40-45 milliárd köbméter, aminek csaknem a felét Oroszországból szerezte be korábban. A Gazprom tavaly júniusban teljesen leállította az exportot és közölte: a jövőben csak annyi földgázt juttat a szomszédos országnak, amennyit az előre kifizet. December 9-én újraindult az orosz földgázszállítás. Kijev 378 millió dollárt utalt az orosz cégnek, cserébe 1 milliárd köbméter földgázt kap.

Szlovákián át jött a nyugati gáz

Ukrajna az év eleje óta összesen 768 millió köbméter földgázt importált Nyugat-Európából, ennek döntő részét Szlovákián keresztül. Lengyelországon át is érkezett gáz Nyugat-Európa felől, de ez a vezeték az év eleje óta nem működik, mert az ukránok nem kötöttek le kapacitást.

Lengyelország felől új vezeték épülhet Forrás: Origo

Megegyeztek a lengyelekkel

A lengyel Gaz-System gázvezeték-üzemeltető és az Ukrtransgaz egy új, Lengyelországot Ukrajnával összekötő gázvezeték építéséről írt alá megállapodást. Ukrajna ezen kívül bejutást kap a német gázpiacra. A létrehozandó gázvezeték révén Ukrajna évi csaknem 10 milliárd köbméter plusz földgázhoz juthat. A jelenlegi, Lengyelországot Ukrajnával összekötő gázvezeték kapacitása nem több évi 1,5 milliárd köbméternél.