A Gazprom megegyezett a törökökkel a közös gázvezetékről

déli áramlat gázvezeték, south stream, Az építés kezdetén ellenőriz egy vezetéket egy munkás Anapában, 2012. december 7-én
Vágólapra másolva!
A Gazprom megegyezett a törökökkel az új közös gázvezeték útvonaláról. Az orosz cég vizsgálja a magyarországi földgáztározók felhasználásának lehetőségét is.
Vágólapra másolva!

Eldőlt, hogy milyen útvonalon jut el az orosz gáz Törökországba, derült ki a Gazprom elnöke, Alekszej Miller és a török energiaügyi miniszter, Taner Yildiz Ankarában tartott munkaértekezletén. A felek megvitatták a Fekete-tenger alatt épülő új gázvezeték építésének kulcsfontosságú kérdéseit is.

A gázvezeték 660 kilométer hosszan érinti a régi Déli Áramlat nyomvonalát, aztán 250 kilométernyi új szakasz következik, amely Törökország európai felébe juttatja majd el a gázt. A vezeték éves kapacitása 63 milliárd köbméter lesz. Nagyon konstruktív és barátságos hangulatú tanácskozás volt, mondta a találkozót követően Alekszej Miller. A Gazprom elnöke hozzátette, hogy a megbeszélésen elemezték a török területen futó lehetséges útvonalakat egészen a görögországi határig és meghatározták a gázvezeték törökországi végpontját is.

Alekszej Miller és Taner Yildiz Forrás: AFP/Mikhail Mordasov

Törökország a Gazprom második legnagyobb piaca Németországot követően: 2014-ben összesen 27,4 milliárd köbmétert exportált a török piacra.

Magyarországon is terjeszkednének

A Gazprom vizsgálja a lehetőséget, hogy orosz földgázt magyarországi földalatti tározókban tartson, írja a Rosszijszkaja Gazeta című orosz kormánylap. Szergej Kuprijanov az orosz állami energetikai cég szóvivője az újságnak nyilatkozva megjegyezte, hogy bár „nem nagy befektetési projektről van szó, ez egy jó együttműködés és ebben az irányban fogunk dolgozni tovább”.

„Gázkártyák”

A Rosszijszkaja Gazeta szakértők véleményét kérte arról, milyen lehetőségei vannak Oroszországnak a kezében lévő „gázkártyák” kijátszására. Az orosz földgáz és annak exportja körüli helyzet nagyban emlékeztet kártyapartikra, magyarázta a cikkíró. Tarasz Fomcsenkov emlékeztetett arra, hogy Alekszej Miller leszögezte: az Oroszország és Ankara közötti megállapodás alapján felépítendő Török Áramlatnak nevezett gázvezeték az egyetlen útvonal a 63 milliárd köbméter orosz földgáz továbbítására.

A cikkíró hozzátette: „másrészt Magyarország nemrég jelezte, érdekelt abban, hogy Oroszország több gázt juttasson el a közép-európai földalatti gáztározókba és kész rendelkezésre bocsátani a szükséges tározókapacitást. Eközben a Déli Áramlat építése már csak a bolgár kormány elsődleges tervei között szerepel”.

Füstbe ment tervek: a Déli Áramlat és Nabucco Forrás: Wikipédia

A Gazprom szóvivője az orosz kormánylapnak ezzel kapcsolatban megjegyezte: „Fel akartuk építeni a Déli Áramlatot, de nem sikerült. Bulgária próbálkozása, hogy felugorjon az elhaladó vonatra, aligha vezet bármire”. Szergej Csizsov, az Orosz Gázszövetség elnöke a Rosszijszkaja Gazetának nyilatkozva nagyon értékesnek nevezte a magyar ajánlatot az orosz földgáz tárolására, de azt tisztán geopolitikai kérdésnek tartja. Hozzátette, ha azonban létrejön a megállapodás, akkor Magyarország Oroszország regionális (közép-európai) szövetségese lesz, a magyarországi tározók pedig előnyt jelentenek majd Moszkva számára.

Putyin nem tett le az európai gázvezetékről

A Déli Áramlat kudarca ellenére is épül új, Ukrajnát megkerülő orosz gázvezeték Európáig. A törökországi vezeték azonban mégis vereséget jelenthet Putyin számára.