A szaúdiak szerint túl alacsony a kőolaj ára

olajmező
Vágólapra másolva!
Túl alacsonynak tartja a kőolaj világpiaci árát a szaúd-arábiai állami olajcég, az Aramco vezetője, aki mindazonáltal megvédte az olajkitermelés csökkentését elutasító szaúdi álláspontot.
Vágólapra másolva!

Háled al-Faleh, a kőolajkészlete és- tartaléka, illetve tőkeértéke alapján egyaránt a világ legnagyobb vállalatának elnök-vezérigazgatója, egy Rijádban tartott nemzetközi gazdasági konferencián úgy fogalmazott, hogy már mindenkinek túl olcsó az olaj, most már a fogyasztók is kezdik megszenvedni ennek hatását.

Nem csökkentik a kitermelést

A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) – a nagy termelési kapacitásából adódóan az olajpiac szabályozójának szerepét hagyományosan betöltő – Szaúd-Arábia nyomására novemberben úgy döntött, hogy nem csökkenti napi 30 millió hordós kitermelési kvótáját a zuhanó árak dacára sem. A szaúdi olajipari miniszter szerint igazságtalanság lenne kitermelésük csökkentésére felszólítani az OPEC-tagokat, ha az OPEC-en kívüli országokat nem kérik meg ugyanerre. Háled al-Faleh védelmébe vette ezt az álláspontot, mondván, Szaúd-Arábia egyedül nem tudja egyensúlyba hozni a piacot.

Háled al-Faleh szerint már túl olcsó az olaj Forrás: 123rf.com

Az Aramco vezetője szerint a túlkínálat jellemezte piaci viszonyok között időre van szükség, hogy a piac felszívja a felesleget. Arra azonban nem vállalkozott, hogy megjósolja a piaci helyzet alakulását.

Így torpedóznák meg a palaolajat?

Elemzők szerint az alacsony árak fenntartását célzó szaúdi stratégiának az a célja, hogy visszafogja a palaolaj-kitermelést, amely az Egyesült Államokban robbanásszerű fejlődésen ment át, 2006 óta 40 százalékkal növekedett, és amely egyre nagyobb versenyt teremt a piacon.

A palaolaj kitermelésének költségei kétszer-háromszor magasabbak, mint a közel-keleti olajénak, ezért az olaj árának csökkenése miatt egyre kevésbé nyereséges vállalkozás.

Háled al-Faleh mindazonáltal fontosnak nevezte az amerikai palaolaj-kitermelést hosszú távon a világ energetikai biztonságának és gazdasági növekedésének jövője szempontjából. Közölte azt is, hogy az Aramco hétmilliárd dollárt fordít palaolaj-kitermelési projektjeire, és már hárommilliárd dollárt költött nem hagyományos energiahordozók fejlesztésére. Az Egyesült Államok után Szaúd-Arábia lesz a következő ország, ahol a palaolaj felzárkózik a többi energiaforrás mellé.

Magyarországot érintheti a legerősebben

Az olajárak zuhanása miatt várhatóan nyárig elhúzódó deflációra számítanak Kelet- és Közép-Európában londoni elemzők. A folyamat Magyarországot érintheti a legtartósabban. A JP Morgannél arra számítanak, hogy idén már nem fog jelentősen emelkedni az olaj ára: szerintük 2015-ben átlagosan 55 dollár körül marad a Brent árfolyama.

Visszaerősödik az olajár?

Az OPEC főtitkára szerint 200 dollárra emelkedhet vissza az olajár, ha a termelők nem kezdenek újabb beruházásokba a nyersanyag alacsony árfolyama miatt. Abdalla El-Badri úgy véli ugyanis, hogy a fejlesztések elmulasztásának következtében jelentősen visszaeshet a kitermelt olaj mennyisége, és így az olajár az egekbe szökhet.