A bóvlinál is lejjebb minősíthetik Görögországot

Görögország, választás 2015.
Athén, 2015. január 26. Alekszisz Ciprasz, a görög Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) vezetője köszönti támogatóit a párt athéni székházában 2015. január 25-én, miután a Sziriza megnyerte az előre hozott parlamenti választásokat. (MTI/EPA/Oresztisz Panajotu)
Vágólapra másolva!
A Fitch Ratings után a Standard & Poor's is kilátásba helyezte Görögország leminősítését. A hitelminősítők szerint kétséges, hogy az új kormány meg tud-e egyezni hitelezőivel, az unióval és az IMF-fel. Egy kockázatelemző cég szerint nőtt a valószínűsége annak, hogy megszűnik Görögország euróövezeti tagsága. 
Vágólapra másolva!

Negatív felülvizsgálat alá vette a jelenleg is mélyen spekulatív (vagyis messze nem befektetési ajánlású) görög államadós-osztályzatokat a Standard & Poor's. A lépést elsősorban azzal indokolták, hogy az új görög kormány költségvetési és gazdaságpolitikájának egyes elemei nem egyeztethetők össze az előző kormány és a hivatalos hitelezők között létrejött megállapodásokkal. A leminősítésre akkor fog sor kerülni, ha a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Bizottság és az európai jegybank (EKB) alkotta trojka és az új görög kormány tárgyalásai elakadnak, és ez szűkíti Görögország képességét az adósságszolgálati kötelezettségek teljesítésére.

Brutális államadósság

A hazai össztermékhez (GDP) mért görög államadósság-ráta nagyon magas, 2014 végén 178 százalék volt. Bár az is igaz, hogy a lejárati profil szokatlanul hosszú: átlagosan 16,5 és fél év a teljes állományra és 30 év a hivatalos kétoldalú, valamint az euróövezeti stabilitási alapból (EFSF) származó finanszírozásokra, áll az S&P elemzésében.

Nem biztos, hogy az új görög kormány meg tud egyezni a hitelezőkkel Forrás: MTI/EPA/DPA/Michael Kappeler

A második hitelminősítő

Néhány napon belül a Standard & Poor's lépése a második negatív hitelminősítői lépés Görögországgal szemben. Nemrég a Fitch Ratings leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Görögország államadós-osztályzatának kilátását. A negatív kilátás indoklásában a Fitch londoni elemzői közölték: várakozásuk szerint a belpolitikai bizonytalanság miatt hónapokat csúszhat a hivatalos hitelezőktől várt további finanszírozások folyósítása, és Görögország újbóli tőkepiaci hozzáférése is.

Túlfeszíthetik a húrt

Az Eurasia Group globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport szakértői úgy látják, hogy az eddigi prognózisaikban szereplő 5 százalék helyett most már 15 százalék a görög euróövezeti tagság megszűnésének esélye. Ha ez bekövetkezik, az inkább baleset, semmint szándékos kilépés eredménye lenne. Az Eurasia szerint a lehetséges okok között szerepelhet a Sziriza kormányzati tapasztalatlansága, és ebből eredően az, hogy a Sziriza vezette kormány túlfeszíti a húrt a trojkával folytatott tárgyalásokon, ami pénzügyi válságot eredményezhet.