Ezek a Sziriza első intézkedései

Görögország, választás 2015.
Athén, 2015. január 26. Alekszisz Ciprasz, a görög Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) vezetője köszönti támogatóit a párt athéni székházában 2015. január 25-én, miután a Sziriza megnyerte az előre hozott parlamenti választásokat. (MTI/EPA/Michael Kappeler)
Vágólapra másolva!
Tíz százalékkal növeli a minimálbért és privatizációs szerződéseket bont az új görög kormány. A privatizációs szerződések ráadásul az EU által elvárt megszorító intézkedések elemei.
Vágólapra másolva!

Bejelentette első intézkedéseit a napokban megalakult, a radikális baloldali Sziriza által vezetett görög kormány – írja a Business Insider. Az új intézkedések:

  • A minimálbér tíz százalékos emelése
  • A pireuszi kikötők privatizációjának leállítása
  • A közszférában tervezett elbocsátások visszavonása
Alexisz Ciprasz, a Sziriza vezetője a választás éjszakáján. Forrás: MTI/EPA/DPA/Michael Kappeler

A minimálbér tíz százalékos (680-ról 750 euróra történő) emelését Panosz Szkurletisz, az új kormány Sziriza párti munkaügyi minisztere jelentette be a Skai görög tévének adott interjújában. A minimálbér emelése a Sziriza egyik fő választási ígérete volt: a minimálbért 2012-ben csökkentették le a mostani szintre, az EU-s mentőcsomagért hozott megszorítások részeként. Az emeléssel a Sziriza az ezelőtti szintre állítaná vissza a minimálbért.

Elbocsátások, privatizáció is leáll

Szintén a megszorítások része volt az pireuszi kikötők kétharmadának privatizálása. Az eladás leállítását kedden jelentették be, az aznap megalakult kormány egyik első intézkedéseként. A széleskörű privatizációs program a mentőcsomagért cserébe indult el, így kérdéses, hogy a hitelezők mennyire tolerálják majd ezt a lépést.

A Sziriza szimpatizánsai ünneplik a párt választási győzelmét Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Jannisz Koleszidisz

A megszorító csomag egy másik elemét, a közszférában tervezett elbocsátásokat is leállítják – jelentette be Georg Katrugkalosz, az adminisztratív reformokért felelős helyettes államtitkár. "Ez lesz az egyik első törvényjavaslatom, amelyet miniszterként benyújtok” – mondta egy tévéinterjúban.

Izgalmas viták jönnek

A Business Insider szerint a látványos intézkedések ellenére Athén valószínűleg nem tud majd a külföldi hitelek nélkül boldogulni, ezért az új kormányfőnek, Alexisz Ciprasznak valószínűleg muszáj tárgyalnia újabb külföldi mentőcsomagokról, ezt az előző csomag feltételeinek eltörlése izgalmassá teszi majd – írja a gazdasági portál.