Nőtt a foglalkoztatás

munkahely, coaching, együttműködés
Mást értenek tisztelet alatt, de minden nemzedéknek fontos
Vágólapra másolva!
Egy hónap alatt nem, éves szinten viszont nőtt a foglalkoztatottság Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Novemberrel összehasonlítva nem változott jelentősen a foglalkoztatás decemberben. Az akkori 4 millió 155 ezerről egy hónap alatt 4 millió 142 ezerre csökkent a dolgozók száma - írja közleményében az NGM. Mindez normálisnak számít, a foglalkoztatás az év végén jellemzően stagnálni szokott - mondta Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője.

Éves szinten növekedés

A tavalyi évhez viszonyítva a 172 ezer fős javulás jelentős, azt viszont nehéz megállapítani, honnan jött a növekedés. A most megjelent adatok nem térnek ki az egyes munkáltatói szektorokra, azokat a KSH intézményi statisztikái szokták közölni, de a decemberre vonatkozó anyag még nem jelent meg.

A harmadára van magyarázat

A novemberi adatokból viszont le lehet vonni néhány következtetést. Az intézményi statisztikák mindössze a növekedés egyharmadára adnak magyarázatot. Ezek az adatok a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásokra vonatkoznak, így a kérdőjeles kétharmadot ezeken kívül kell keresni - mondta Török Zoltán. Szerinte a külföldi munkavállalók és az 5 főnél kevesebb embert alkalmazó vállalatok lehetnek a statisztikákból kimaradt munkaerőlétszám-növelők.

Az adatok nem térnek ki az egyes szektorokra Forrás: Origo

A közmunka hatása

Míg európai viszonylatban nem rossz a magyarországi munkanélküliségi ráta, és a 7,1 százalék a középmezőnyt jelenti, addig a foglalkoztatottsági arány (68,6 %) még mindig alacsonyabb mint az Európai Unió novemberi átlaga (70%). Török Zoltán szerint itt érhető tetten a mintegy 180 ezer főt foglakoztató közmunkaprogram hatása.