A hortobágyi óriás Tesco vasárnap is kinyithatna

hortobágyi Tesco
Vágólapra másolva!
A világörökségi területen található üzletekre nem vonatkozik a vasárnapi boltbezárás. Ezek a területek viszont nemcsak a világörökségi helyszíneket, hanem az úgynevezett pufferzónákat is magukba foglalják. Ezért több tucat településen vasárnap is nyitva lehetnek a boltok.
Vágólapra másolva!

A budapesti belváros nagy része, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs, Tokaj, Fertőrákos, Sarród és még jó néhány magyar község megússza a vasárnapi boltbezárást. Bármilyen bolt kinyithat, nem csak a 200 négyzetméternél kisebbek, vagy azok, ahol csak a tulajdonos dolgozik.

Nagy területeket érint

A márciustól hatályos törvény hatálya ugyanis nem terjed ki a világörökségi területen található üzletekre. Soós Gábor, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ főosztályvezetője kérdésünkre elmondta, hogy ez a fogalom nemcsak a világörökségi helyszíneket, hanem a pufferzónákat is jelenti.

A világörökségi helyszínek védőövezetének nevezett területek sokkal nagyobbak is lehetnek, mint maguk a védett helyek. Budapesten például így nemcsak a dunai látkép részét képező területen és az Andrássy úton maradhatnak nyitva a boltok, hanem szinte az egész belvárosban, ahogy ez a lenti térképen is jól látszik.

A budapesti világörökségi helyszínek és azok védőzónája Forrás: Forster Központ

A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék térségében több nagyobb településen is megússzák a boltok a kötelező vasárnapi bezárást.

Forrás: Forster központ

A világörökségi területek összes térképét itt nézheti meg.

CBA, Aldi, Spar is nyitva maradhat

Csak a budapesti példánál maradva: a pufferzónák miatt nyitva maradhat a Váci utcai CBA, ami három emeletével bőven 200 négyzetméter felett lehet. De van Aldi és Spar is a Parlamenthez közeli utcákban, illetve a kiskörúton, amely így kikerül a törvény hatálya alól.