Településenként változó összegűek lehetnek a segélyek

Varga Annamária ajtó befűt családi ház EGYÉB TÁRGY ÉPÜLET fahasáb kályha Lakóépület TÁRGY tűzifa ajtó befűt családi ház EGYÉB TÁRGY ÉPÜLET fahasáb kályha Lakóépület TÁRGY tűzifa Varga Annamária fűt be a Hello Wood csapatának a héten lebontott, tűzifából é
Varga Annamária fűt be a Hello Wood csapatának a héten lebontott, tűzifából épített karácsonyfa-installációjából származó fahasábokkal soroksári családi házában. A Design Terminállal és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel közösen épített tizenegy méter magas ünnepi installáció ötezer darab, összesen mintegy százötven mázsányi tűzifából épült. A hasábokat a fa lebontása után három rászoruló családhoz szállították
Vágólapra másolva!
Átalakul márciustól a segélyezés rendszere, a segélyek egy része az önkormányzatokhoz kerül, akik rendeletben dönthetnek arról, mennyit és kiknek fizetnek.
Vágólapra másolva!

Március 1-étől átalakul a helyi szociális támogatások rendszere, ezért az önkormányzatoknak egy hónapon belül rendeletet kell alkotniuk a segélyezés átalakítására. A szociális államtitkár szerint a változtatások célja, hogy a rászorulók átláthatóbb és igazságosabb keretek között juthassanak támogatáshoz.

Településenként eltérő összegű segélyek

Márciustól a jövedelemkompenzációt biztosító támogatások a járásokhoz, míg a kiadáskompenzáló segélyek az önkormányzatokhoz tartoznak, utóbbiak eldönthetik, milyen formában és mennyi pénzt folyósítanak segélyként. Ez várhatóan azt jelenti majd, hogy településenként különböző összegűek lesznek a segélyek.

Czibere Károly, a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár egy sajtótájékoztatón közölte: a kormány úgynevezett rendeletalkotási segédlet küldésével segít az önkormányzatoknak a jogalkotásban. Ebben benne van az is, melyek azok a segélyezési területek, ahol szükség lehet a támogatási forma rendeleti szintű kidolgozására. Hozzátette átmeneti veszélyhelyzet esetére az önkormányzatoknak kötelességük a krízissegély lehetőségét jogszabályba foglalni.

Budapestre nem vonatkozik

A települési támogatásokhoz, segélyekhez a legtöbb, közel háromezer településen az állam is biztosít forrásokat, vagyis az önkormányzat nem hivatkozhat arra, hogy nincs pénze segélyezésre. A legtöbb helyi adót beszedő 261 településnek (köztük az összes budapesti kerületnek) azonban teljesen saját forrásból kell megoldania a segélyezést.

Az állam idén több mint 30 milliárd forintot biztosít a településeknek segélyekre, további 5 milliárd forintra pedig pályázhatnak a Belügyminisztériumnál, de csak, ha elfogyott a többi pénzük.

Új nevet kapnak a segélyek

Teljesen állami felügyelet alá kerülnek viszont a jövedelemkompenzáló támogatások. Az ezekre való jogosultságot a járási hatóságok állapítják meg, országosan egységes elvek alapján. Az önkormányzatoktól kérhető kiadáskompenzáló támogatások elnevezése is megváltozik, márciustól "települési támogatás" néven működnek majd, ide tartoznak majd a korábbi átmeneti, családi krízis-, lakásfenntartási- vagy más címen kifizetett segélyek.