Kevesebb lehet a nyugdíja

nyugdíjas nyugdíj
Budapest, 2013. február 25. Lovack Tamás, az Edutus Főiskola hallgatója, önkéntes ételt ad át Somogyi Péterné nyugdíjasnak a III. kerületi Gázgyári lakótelepen 2013. február 25-én. A Junior Vendéglátó Zrt. közreműködésével, a III. kerületi önkormányzat támogatásával a főiskola önkéntesei óbudai, rászoruló időseknek juttatnak ételt. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Már 70 ezer ember adategyeztetési eljárását kezdte meg az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság azért, hogy a néhány éven belül nyugdíjba vonulók tisztában legyenek azzal, a nyilvántartás szerint mennyi szolgálati idejük és milyen kereseti adatai vannak. Kiderült, sok érintettnek több év szolgálati ideje nem szerepelt a nyilvántartásban.
Vágólapra másolva!

A szolgáltatás célja, hogy ha az ügyfél szerint a nyilvántartás hibás vagy hiányos, még az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt orvosolni tudják a hibát – írja a Magyar Nemzet.

Az 55-60 évesek vannak soron

Első körben az 1955 és 1959 között születettek eljárását folytatják le. Az eljárást nem kell kérelmezni, a hivatal maga gyűjti össze az adatokat és értesíti az ügyfelet, hogy a foglalkoztatók adatszolgáltatásai alapján mi szerepel a nyilvántartásban.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az ONYF közölte: a részletes kimutatást 65 ezren kapták meg, és csaknem hétezer eljárás le is zárult. Számos problémát sikerült rendezni. Volt olyan asszony, akinek az eljárás során számították be a szolgálati idejébe a diákként végzett nyári munkát, így korábban lett jogosult a nők kedvezményes nyugdíjára. Sok személy esetében nem szerepel a nyilvántartásban a felsőfokú tanulmány vagy a sorkatonai szolgálat, ami szolgálati időnek minősül.

Évek nyerhetők

A főigazgatóság szerint nagyon fontos minden jogszerző munka összeszedése, több esetben előfordult ugyanis, hogy néhány nap alkalmi foglalkoztatás is "évet adott", és minden elismert teljes év után két százalékkal emelkedett a nyugdíj összege.