Milliárdos pályázati felhívások zárultak

álláskeresés, önéletrajz
Woman working in home office
Vágólapra másolva!
Lezárult a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program két pályázata. Az egyik a rugalmas foglalkoztatást, a másik a fiatal vállalkozókat támogatja.
Vágólapra másolva!

Január 30-án zárult a munka és magánélet összehangolását, valamint a fiatalok vállalkozóvá válását segítő pályázatok felhívása - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében. Mindkettőre egymilliárd forintos keretösszeg jut.

Rugalmas foglalkoztatás

A rugalmas foglalkoztatást segítő felhívásra 54 pályázat érkezett be, közel 9 milliárd forint összegű igénnyel. A munka és a magánélet összehangolásának egyik legfontosabb eszköze a rugalmas foglalkoztatás - mondta Rákossy Balázs uniós források felhasználásért felelős államtitkár.

Azokat támogatják, akik csak otthonról dolgozva tudnának vissaztérni a munkaerőpiacra. Forrás: Photononstop/Eric Audras

A pályázat célja az olyan emberek támogatása, akik élethelyzetük, kisgyermekük gondozása, idős vagy beteg családtagjuk ápolása, tanulmányaik, vagy egyéb okok miatt a szokásos munkarendben nem tudnának visszatérni vagy beilleszkedni a munkaerőpiacra.

A pályázat olyan szolgáltatók kiválasztását célozta, amelyek elvégzik az érdeklődő vállalatok átvilágítását, és terveket készítenek a rugalmas foglalkoztatási formák bevezetéséhez. A támogatást igénylőknek vállalniuk kellett legalább 25 kis- és közepes vállalkozás legalább 500 munkakörének átvilágítását és átszervezési javaslatának elkészítését.

Fiatal vállalkozók

A fatalok vállalkozóvá válásának támogatására 44 cég nyújtott be támogatási kérelmet, összesen több mint 8 milliárd forint támogatási igénnyel. A pályázat fiatalok vállalkozói felkészítéséhez, üzleti tervük kialakításához, új egyéni vagy társas vállalkozásuk megalapításához biztosít támogatást. A vidéki régiók mindegyikében egy-egy olyan szervezet kaphat pénzt, amely vállalja a fiatalok felkészítését. Összesen legalább 1600 fiatal vehet részt a programban.

A felhívás elsősorban az álláskereső fiatalok vállalkozóvá válásához kíván segítséget nyújtani. Olyan 18-25 év közötti (felsőfokú végzettség esetén 25-30 közötti) fiatalok kapnak lehetőséget a részvételre, akik megvalósítható üzleti elképzeléssel rendelkeznek. Feltétel, hogy a programba lépéskor sem oktatásban, sem képzésben nem vesznek részt, nem dolgoznak, és munkaügyi szervezetnél álláskeresőként regisztráltak. A közel 1000 fiatal 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást kap az év második felében.