Tízmilliárdokat érnek a problémás hitelek

Vágólapra másolva!
A problémás hitelek piaca 91 milliárd eurót tett ki Európában 2014-ben. Főleg a kereskedelmi ingatlanhitelek határozták meg a szektort. A legnagyobb aktivitás az Egyesült Királyságban mutatkozott.
Vágólapra másolva!

Tavaly 91 milliárd euróra nőtt Európában a problémás hitelek, azaz a másodlagos hitelportfóliók piaca a PwC adatai szerint. 2013-ban még 64 milliárdos volt a szektor, idén viszont 100 milliárdosra nőhet.

Az ingatlanhitelek határozták meg a piacot

2014-ben a kereskedelmi ingatlanhitelek határozták meg a piacot, a teljes forgalom több mint felét, 49 milliárd eurót kitéve, az előző évi 18 milliárd euróval szemben. Ezt követték a fogyasztói jelzáloghitelek, mintegy 20 milliárd euróval - ami az előző évi érték duplája.

A britek voltak a legaktívabbak

A legnagyobb aktivitás az Egyesült Királyság, Írország és Spanyolország piacain mutatkozott, ezeknek az országoknak a bankjai jegyezték a teljes forgalom 75 százalékát.

Ezért adják el a problémás hiteleket

A bankok továbbra is 2 trillió eurónyi nem kívánt hitelállománnyal rendelkeznek. Bár e hitelek többségét újrafinanszírozzák, még így is óriási mennyiséget értékesítenek. Az értékesítés előnye - a bankok szempontjából - az, hogy felszabadul az az idő, amelyet eddig a rossz hitelek menedzselésére fordítottak. Ezt például az új hitelek kihelyezésére fordíthatják - mondta el Fekete Miklós, a PwC Magyarország üzleti tanácsadója.