A kormány elégedett magával

közmunka
Szakoly, 2013. március 8. Közmunkások takarítják a csapadékvíz-elvezető árkot Mojóczki János (j) háza előtt Szakolyban 2013. március 7-én. A háromezer lakosú nyírségi település különböző pályázatokon 300 millió forintot nyert közmunkaprogramra, amelyből 8-12 hónapig tudnak foglalkoztatni háromszázhuszonöt embert az ötszáz foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosult munkanélküli közül. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
A Nemzetgazdasági Minisztérium elégedett a költségvetés januári eredményével, a gazdaság és az államháztartás adataival. A tárca szerint a kormány sikereit Brüsszel is elismeri.
Vágólapra másolva!

A januári államháztartási adatok is azt mutatják, a magyar modell működik, a kisebb adómértékek mellett is nagyobb lett az államháztartás bevétele, mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára január 6-án, pénteken az M1 Ma reggel című műsorában. A kormány várakozásainak megfelelően alakult a januári költségvetési egyenleg. Az államháztartás januári hiánya az egész évre előirányzott hiány 6,13 százaléka, 53,8 milliárd forint lett az egy évvel korábbi 75,4 milliárd forinttal szemben.

Többen dolgoznak

Egy hónap adataiból még nem lehet levonni messzemenő következtetéseket, mondta az államtitkár, de a januári hiány azért lett kisebb a tavalyinál, mert még a kormány által vártnál is többen dolgoznak és a kedvezőbb foglakoztatás után több személyi jövedelem adót, több más típusú adót fizetnek be az emberek és a vállalatok.

Csökken a munkanélküliség Forrás: MTI/Balázs Attila

A magyar út

"Most azt látjuk, a magyar út sikeresnek nevezhető, ezt igazolják az Európai Bizottság csütörtökön közzétett adatai" - véli Banai Péter Benő: az elmúlt évek sikereit már a bizottság és több elemző is elismeri, pedig korábban sokan kételkedtek abban, hogy az a gazdaságpolitika, amelyet a magyar kormány 2010-ben választott, sikeres lesz-e.

Nem olyan fényes az a bizonyítvány

Az Európai Bizottság jelentése szerint Magyarországon lassul a gazdasági növekedés. A szervezet a munkanélküliség és a költségvetési hiány csökkenését várja. Az export növekedésére számítanak, főleg a tavaly beindított autógyárak miatt.

Hosszú távú növekedés

Az államtitkár szerint ez a gazdaságpolitika a jövőben is sikeres lehet, így az EU átlagát meghaladó növekedést érhet el a gazdaság az idén is. Reméli, hogy a növekedés hosszú távon is fennmarad, és ez párosul az alacsony államháztartási hiánnyal és az államadósság csökkenésével. Sok ország átvett lépéseket a magyar kormánytól, mert azt látják, hogy az eredmények ezeket igazolják. A kormány által folytatott gazdaságpolitika egyik eleme a jövedelmi és a munkát terhelő adók csökkentése, a fogyasztási adók erősítése, aminek eredményeként több pénz marad az embereknél, így többet tudnak vásárolni, véli Banai Péter Benő.