Banai is magyar modellről beszélt

Vágólapra másolva!
A januári államháztartási adatok is azt mutatják, a magyar modell működik – mondta Banai Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára a köztévében.
Vágólapra másolva!

Az NGM csütörtöki közleménye szerint a kormány várakozásainak megfelelően alakult a januári költségvetési egyenleg. Az államháztartás januári hiánya az egész évre előirányzott hiány 6,13 százaléka, 53,8 milliárd forint lett az egy évvel korábbi 75,4 milliárd forinttal szemben.

Több adóbevétel

Banai Péter kifejtette: egy hónap adataiból még nem lehet levonni messzemenő következtetéseket, de a januári hiány a kedvezőbb foglalkoztatottsági adatok miatt lett kisebb, ami több SZJA-t és más típusú jelent. Banai szerint „úgy sikerült a foglalkoztatáshoz kapcsolt adóbevételeket növelni, hogy az egyénileg befizetett adó csökkent, de többen fizetnek együttesen több adót.”

Az államtitkár szerint tavaly a növekedés is, az államháztartás hiánya és a foglalkoztatási adatok is kedvezően alakultak, ezekre szerinte „a rezsicsökkentésnek is kétségtelenül volt hatása.” Banai azt jósolta, hogy idén az az EU átlagát meghaladó növekedést érhet el a gazdaság a magyar gazdaság. A „magyar modell” sikerességét bizonyítja szerint az is, hogy „sok ország átvett lépéseket a magyar kormánytól, mert azt látják, hogy az eredmények ezeket igazolják.”

2,5 százalékos növekedésre készülnek

Arra a kérdésre, hogy mekkora minimális növekedés kell 2015-ben a magyar gazdaság tartós növekedési pályán maradásához, azt felelte: idén 2,5 százalékos növekedéssel számolnak, és 2,4 százalékos államháztartási hiánnyal, minimálisan pedig 2 százalékos növekedést és 3 százalékos hiányra készülnek.

Banai a jövőben a jövedelmi és a munkát terhelő adók csökkentését, a fogyasztási adók erősítését , aminek eredményeként szerinte „több pénz marad az embereknél, így többet tudnak vásárolni, amit mutatnak a kiskereskedelmi, a fogyasztási adatok is.”