Görögország heteken belül kifogyhat a pénzből

Görögország, választás 2015.
Athén, 2015. január 26. Alekszisz Ciprasz, a görög Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) vezetője köszönti támogatóit a párt athéni székházában 2015. január 25-én, miután a Sziriza megnyerte az előre hozott parlamenti választásokat. (MTI/EPA/Michael Kappeler)
Vágólapra másolva!
A görög gazdasági miniszter szombaton arra figyelmeztetett, hogy márciusban likviditási problémáik lesznek, ha nem nőnek az adóbevételek. A Wall Street Journal napilapnak adott interjújában Jeórjiosz Sztathakisz azt mondta, „majd akkor meglátjuk, hogy mennyire lesz kemény Európa”.
Vágólapra másolva!

A miniszter szerint az adóbevételek és más kormányzati bevételek visszaesése miatt pénzügyi szempontból az összeomlás szélén állnak. Az adóbevételek nagyjából 7 százalékkal, 1,5 milliárd euróval csökkentek tavaly decemberben novemberhez képest. Jeórjiosz Sztathakisz szerint valószínűleg januárban is hasonló mértékű havi bevételcsökkenés volt.

Alekszisz Ciprasz, Sziriza vezetője. Sokan abban bíznak, hogy az új kormány csökkenti majd az adóterheket Forrás: MTI/EPA/DPA/Michael Kappeler

Az adóbevételek azért estek, mert több görög adós nem fizetett az államnak, mivel abban bízik, hogy az új görög kormány hamarosan csökkenti adóterheket. Sokan nem fizetik be a népszerűtlen új ingatlanadót se, ami nem igazán meglepő, mert a kampány során a mostani görög kormány is kritizálta azt.

A nyugdíjfizetés már februárban gond

Más görög tisztviselők is úgy nyilatkoztak, hogy februárban már gondot okozhat a nyugdíjak kifizetése. Jeórjiosz Sztathakisz szerint pedig 4-5 milliárd euró pénzügyi támogatásra lenne szükségük júniusig.

A gazdaságügyi miniszter azonban túl markánsan fogalmazott a napilapnak adott interjújában, mert szombat reggel a görög pénzügyminisztérium már kármentésbe kezdett.

A győzelmi mámornak vége, kezdődnek a dolgos hétköznapok Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Jannisz Koleszidisz

Dimitrisz Mardasz pénzügyminiszter-helyettes a Mega TV-nek adott interjújában már azt magyarázta, hogy addig biztosan nem lesznek fizetése gondjaik, ameddig tárgyalnak a hitelezőikkel. A miniszterhelyettes szerint még akkor is tudnak pénzt találni kiadásaikra, ha a tárgyalások elhúzódnak májusig.