Magyar bank is lesz az Erste

Orbán Viktor; Chakrabarti, Suma Budapest, 2015. február 9.
Orbán Viktor miniszterelnök (k), Suma Chakrabarti, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke (b) és Andreas Treichl, az osztrák Erste Group Bank AG vezérigazgatója (j) sajtótájékozt
Orbán Viktor miniszterelnök (k), Suma Chakrabarti, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke (b) és Andreas Treichl, az osztrák Erste Group Bank AG vezérigazgatója (j) sajtótájékoztatót tart
Vágólapra másolva!
Az Erste magyar bank is lesz – jelentette be Orbán Viktor. Visszatérhet a válság előtti banki teherviselés, 2016-tól 60 milliárddal csökken a bankadó. 
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök, Suma Chakrabarti, az EBRD (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank) elnöke és Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója közös sajtótájékoztatón jelentették be a tranzakciót. Az árat még nem tudjuk, de az állam 15 százalékos részesedést szeretne. A megállapodás része, hogy csökken a bankadó.

60 milliárddal csökken a bankadó

Orbán Viktor szerint már a bankadó bevezetésekor tudták, hogy amint növekvő pályára áll a gazdaság, visszatérnek a válság előtti banki teherviselésre. A bejelentés szerint 2016-tól 60 milliárddal csökkenhet a bankadó. Ez több mint a 40 százaléka a 2015-re tervezett 144 milliárdnak.

Az Erste magyar bank is lesz

Az Erste Bank részben tehát állami tulajdonba kerül – mondta a miniszterelnök. 15 százalékos részesedést kap a magyar állam és az EBRD is. Az még nem tudni, hogy a tranzakció milyen formában valósul meg, a pontos árról sem döntöttek még, most jön a bank átvilágítása. A megállapodás része az is, hogy a bank bizonyos kiemelt hitelezési aktivitást is vállal a jövőben Magyarországon. Suma Chakrabarti szerint ezzel a magyar bankszektor lehetőséget kap arra, hogy hozzájáruljon a magyar gazdaság növekedéséhez.

Orbán Viktor miniszterelnök (k), Suma Chakrabarti, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke (b) és Andreas Treichl, az osztrák Erste Group Bank AG vezérigazgatója (j) sajtótájékoztatót tart Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Ráadásul a Citi is

A Citibank eladósorba került lakossági üzletágát is szeretné megszerezni az Erste a következő időszakban, de még itt sem dőlt el semmi – mondta Andreas Treichl.