Kétszázmilliárdot kap a MÁV az államtól

bemozdított felvétel FOTÓ FOTÓTECHNIKA jelzőlámpa KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY mozdony sorompó vasúti átjáró vonat bemozdított felvétel FOTÓ FOTÓTECHNIKA jelzőlámpa KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY sorompó vasúti átjáró Gárdony, 20
Gárdony, 2014. július 18. Vonat halad el az agárdi vasúti átjáró lezárt sorompója mellett 2014. július 18-án, ahol a MÁV Zrt. és rendőrség közös baleset-megelőzési kampánynapot tartott. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A pénzzel el kell számolniuk.
Vágólapra másolva!

A vasúti személyszállítási közszolgáltatási szerződés alapján végzett személyszállításhoz a MÁV-START 144 milliárd forintot, a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) 10,4 milliárdot, az autóbusszal szolgáltatást végző társaságok a helyközi személyszállítási közszolgáltatásaikhoz 33,5 milliárd forint támogatást kapnak 2015-ben, derül ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményéből. A vasúti pálya működtetésére járó támogatás a GYSEV-nél 4,9 milliárd, a MÁV-nál 68 milliárd forint lesz. A közösségi közlekedési szolgáltatóknak (a korábbi költségtérítések elszámolásából adódó elmaradások miatt) további támogatás is jár. A MÁV-START 12 milliárd, a GYSEV 71,8 millió, az autóbuszos szolgáltatók pedig 4,5 milliárd forinthoz jutnak.

El kell számolni

A MÁV-START és a GYSEV az erre az évre, a személyszállítási közszolgáltatási szerződés alapján járó támogatásából az egy hónapra eső rész felét automatikusan megkapja, minden hónap első napján. A másik felét a közlekedésért felelős miniszter (jelenleg a nemzeti fejlesztési miniszter) által kiállított és az általa a NAV részére megküldött megrendelői teljesítésigazolás alapján, az adóhatóságtól igényelhetik a cégek.

A rendelet kiköti, hogy a költségtérítés igénybevételét előre meghatározott szolgáltatások, továbbá hatékonysági elvárás teljesítéséhez, valamint utólagos elszámolási kötelezettséghez kell kötni.