Valaki azt is elbukta, amije nincs a frank miatt

Vágólapra másolva!
Hatalmas mínuszt talált a számláján, amikor felkelt.
Vágólapra másolva!

Amikor a svájci nemzeti bank elengedte a frankot, sokan hatalmas vagyonokat vesztettek. Ne csak a spekuláló milliárdosokra gondoljunk. Pawel Jaworski, a lengyel mérnök is nagyot bukott. Többet, mint amennyije van.

A biztos üzlet

Pawelnek a Saxo banknál volt számlája. Ahogy sokan, ő is a frank gyengülésére számított. A bejelentésig a svájci jegybank nem engedte a frankot 1,2 árfolyamnál tovább erősödni az euróhoz képest. Ha közel volt ez a küszöb, akkor eurót vásárolt. Ezt sok kisbefektető is kihasználta egy kis, de biztos haszonreményében. Az egyik legbiztosabb befektetésnek tekintették január 15-ig ezt.

Hamar elszállt a frank árfolyama a bejelentés után Fotó: Bielik István - Origo

A svájci jegybank bejelentése, miszerint nem fogja tovább a frank kezét és hagyja korlátlanul erősödni, sokakat meglepett. Pawel Jaworski próbált gyorsan lépni és 1000 eurós veszteséggel kiszállt az üzletből.

Valószínűleg álmatlanul forgolódhatott a nap után, hiszen még hajnalban megnézte a banknál vezetett számláját, de azon már 3000 eurós mínusz szerepelt.

Azt is elbukta amilye nincs

Ez 2-3 hónapos fizetésem, akkora vagyon, amim nincs is – mondta el a Marketwatch tudósítása szerint. A bank szerint minden veszteség az ügyfeleket terheli. A Wall Street Journal szerint a cég több ügyfele tranzakciójakor használt árazást felülvizsgálta. Ez nem szokatlan, de jelen esetben hatalmas méretű volt. Az ügyfeleknek 100 millió dolláros veszteséget okozott.

A dán felügyeleti szerv még vizsgálja az esetet, de addig is, az ügyfeleknek fizetniük kell. Az ügyfelek nagy része nem tud fizetni, szerintük nem volt tisztességes, ahogy a bank velük bánt. A kereskedés sajátosságai miatt sokan a banknál elhelyezett betétjük huszonötszörösét is elbukhatták. A bank közleménye szerint az ügyfelekkel közösen azon dolgoznak, hogy megfelelően rendezni tudják az ügyet.