Mire jó a munkaerő-kölcsönzés?

munka erő Mercedes Kecskemét Mercedes Benz CLA Shooting Brake Mercedes Kecskemét
2015 január 20.-án legördült az első négyajtós CLA Shooting Brake Mercedes-Benz személyautó a kecskeméti gyártósorról
Vágólapra másolva!
A hazai vállalatok nagy része nem igazán arra használja a munkaerőkölcsönzést, amire jó lenne. Nagyjobb szabadságot ad a munkaerőgazdálkodással, de nem jó a költségcsökkentésre.
Vágólapra másolva!

A kölcsönzési foglalkoztatásnak vannak minőségi előnyei, a hazai vállalatok azonban nem használják ki ezeket. Általában pénzügyi okokból fordulnak ehhez a megoldáshoz - mondta Varga Krisztina, a Workplus ügyvezetője.

Mi az a munkaerő-kölcsönzés?

A munkaerő-kölcsönzés háromoldalú jogviszony. A munkavállaló egy kölcsönbe adó céggel munkaszerződést köt azzal a céllal, hogy egy vagy több harmadik félnél munkát végezzen. A kölcsönbe adó cég arra vállalkozik, hogy felkutatja a megfelelő munkavállalókat, akiket a kölcsönvevő foglalkoztatni szeretne, majd felveszi őket saját állományába, és a foglalkoztatásukhoz kapcsolódó összes adminisztratív és pénzügyi feladatot ellátja.

A munkavállaló a kölcsönbe adó céggel köt tehát munkaszerződést.

Nagy létszámban a gyártási területen is alkalmazható a munkaerő-kölcsönzés Fotó: Polyák Attila - Origo

Amire alkalmas

A kölcsönzés előnye, hogy szabadon gazdálkodhatunk a munkaerővel - mondta Varga Krisztina. Ideális megoldás, ha helyettesítőre vagy többlet kapacitásra van szükségünk a megnövekedett feladatok, betegség, gyerekvállalás esetén.

A kölcsönzött munkaerőt nem kötelező állandó munkaviszonyban alkalmazni, így a konstrukció alkalmas a jelölt kipróbálására, a próbaidő meghosszabbítására is. A kölcsönzésben beváló kollégák könnyen be tudnak illeszkedni a későbbiekben a vállalati kultúrába más pozíciókban is, így utánpótlás, minőségi csere esetén is hasznos megoldás lehet.

Amire nem alkalmas

A kölcsönzés viszont nem jó megoldás, ha csak költséget akarunk megtakarítani. Ezt a vállalatok nagy része rosszul tudja. A beillesztés, a feladat meghatározása, a kölcsönzött munkavállaló belső mentorálása emellett ugyanúgy szükséges.

Melyik szakmáknál válhat be?

A munkaerő kölcsönzés leginkább az irodai munkákhoz ideális, illetve a hosszabb távú helyettesítéseknél szakmai támogató területeken (pénzügy, logisztika, könyvelés stb.) akár vezetői pozíciókban is. Nagy létszámban a gyártási területen, szakképzett vagy betanított munkakörökben, illetve szezonális munkáknál érdemes még használni.