Letöltendőt kapott a korrupt miniszter

Vágólapra másolva!
Korrupcióért jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a román legfelső bíróság Miron Mitrea volt közlekedési minisztert, a kormányzó Szociáldemokrata Párt egyik meghatározó politikusát pénteken.
Vágólapra másolva!

Mitreát csaknem egymillió lej (csaknem 70 millió forint) értékű megvesztegetés elfogadásában találták bűnösnek. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerint a korábbi minisztert az építkezési szakhatóság korábbi vezetője, Irina Jianu vesztegette meg azzal, hogy ingyen újíttatta fel a miniszter anyjának házát. Cserébe Jianu hozzájárult kinevezéséhez és a tisztségben való megtartásához.

A vesztegetőt is elítélték

Az ügyben elítélték Jianut is, aki öt hónapos letöltendő börtönbüntetést kapott. Az építési vállalkozót korábban hat év letöltendő szabadságvesztésre ítélték egy másik, a kampányfinanszírozásokkal összefüggő korrupciós perben, amely után, 2012-ben először került börtönbe Adrian Nastase volt román miniszterelnök.

Nem az első ilyen ügye

A kilencvenes évek elején szakszervezeti vezetőként ismertté vált Miron Mitrea 2000-től 2004-ig, a Nastase-kormányban vezette a közlekedési, közműépítési és lakásügyi tárcát, emellett magas tisztségeket viselt a Szociáldemokrata Pártban is, amelynek parlamenti képviselője is volt, egészen két héttel ezelőttig.

Mitrea közlekedési miniszterként is korrupciós ügybe keveredett, 2003-ban az amerikai Bechtel céggel kötött közlekedési szerződését tíz évvel később felülbírálták és felbontották, mivel a tervezettnél jóval kevesebb út készült el, változatlan áron, 1,4 milliárd euróért.