Diétára fogták az orosz állatkertek lakóit a rubelválság miatt

News, Hosszú telet jósoltak a medvék a budapesti állatkertben
Vágólapra másolva!
Diétára fogták az orosz állatkertek lakóit, mert a rubel árfolyamának esése miatt megdrágult az eledelek beszerzése – írta az Izvesztija orosz napilap. Több állatot kénytelenek voltak más országok állatkertjeibe költöztetni, mert már nem volt pénz az ellátásukra.
Vágólapra másolva!

"Az állatok eleségének ára 2014 óta negyven százalékkal növekedett, és a következő fél évben még tíz százalékkal fog emelkedni" – nyilatkozta a napilapnak Natalja Kolobova, a moszkvai állatkert igazgatója. A rubelválság miatt az élelmiszerek egész Oroszországban megdrágultak, ezért az állatkertek is olcsóbb étrendek bevezetésére kényszerültek.

Vajaskenyéren élnek a csimpánzok

A jekatyerinburgi állatkertben például az étrendkiegészítőként használt garnélarákot tintahallal helyettesítik, míg a víziló által kedvelt lucernát sima fű és zöldségek váltották fel. Több állat maradék, eredetileg embereknek szánt élelmiszereket kap, a csimpánzok mazsolás túrót, sózott halat, vajas kenyeret esznek, Dásának, az elefántnak pedig főtt káposztát, más emlősöknek almakompótot adnak.

Az orosz almát nem szeretik

A friss gyümölcsök és zöldségek beszerzése különösen nehézzé vált oroszországban: almát például nagyrészt Lengyelországból hoztak be, a szankciók óta azonban kénytelenek rosszabb minőségű orosz gyümölcsöket kínálni, amelyet viszont nem minden állat fogad el. A Moszkvai állatkert pingvinjeit hasonló okokból nem tudják megtartani: az állatok csak a 18 centiméteres, egész heringet eszik meg, amiket csak Norvégiából tudtak beszerezni.

Menniük kell

A moszkvai állatkert igazgatója elmondta, hogy az etetés költségeinek megnövekedése miatt több állatnak is búcsút kellett mondaniuk. Mint mondta, a ritka és drága állatokat mindenképpen megtartják, és csak azokat az állatokat költöztetik más országok állatkertjeibe, amelyek nem szükségesek a moszkvai intézmény változatos génállományának fenntartásához.