Hamarosan előveszi Matolcsy az ollót

% bankjegy CHF hitel felirat Forinthitel deviza pénz hitel kamat
Devizahitel forintosítása illusztráció
Vágólapra másolva!
Februárban nagy valószínűséggel még nem módosítja 2,10 százalékos alapkamatát a Magyar Nemzeti Bank, márciusban azonban óvatos ütemben ugyan, de várhatóan elkezdi az újabb kamatcsökkentési ciklust - jósolták hétfői előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.
Vágólapra másolva!

A Royal Bank of Scotland közgazdászai közölték: várakozásuk szerint az MNB monetáris tanácsa a februári kamatdöntő ülésen a márciusi kamatcsökkentés kommunikációs előkészítéséhez kezd hozzá. A ház márciusra 0,10 százalékpontos, az újabb enyhítési ciklus egészében 0,30-0,50 százalékpont közötti MNB-kamatcsökkentést valószínűsít.

Márciusig várnak

Az MNB eddigi kommunikációjából egyértelműen adódik a következtetés, hogy a monetáris tanács meg akarja várni a márciusban esedékes új inflációs jelentést, ugyanakkor most már az is egyértelmű, hogy az MNB "komoly megfontolás tárgyává tette" a kamatcsökkentést - vélekednek az RBS londoni elemzői.

A City elemzői közösségében - elsősorban a mélyülő defláció miatt - most már konszenzusos előrejelzés, hogy az MNB hamarosan újabb kamatcsökkentési ciklusba kezd.

Márciusra jósolják az első kamatvágást Forrás: MTI/Faludi Imre

A Barclays elemzőstábja, amely intézményi befektetők kíséretében a minap tájékozódó látogatást tett Budapesten, a tárgyalások alapján hétfőn Londonban összeállított új előrejelzésében 0,60 százalékpontos további MNB-kamatcsökkentést - így 1,50 százalékig csökkenő jegybanki alapkamatot - valószínűsített.

A ház várakozása szerint az MNB márciusban kezdi az újabb enyhítési ciklust, és három hónap alatt éri el a Barclays által várt 1,50 százalékos alapkamat-mélypontot. Ugyanilyen mértékű MNB-kamatcsökkentést jósoltak a Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői is.

A tavaszi kamatvágás 2016-ig kitart

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint valójában nincs érdemi iránymutatás arra, hogy meddig csökkenhet az MNB alapkamata, de a magyar jegybank a múltban rendszerint vonakodott attól, hogy a lengyel központi bank alapkamata alá vigye saját irányadó rátáját. A Goldman Sachs londoni közgazdászai 0,50 százalékpontig terjedő mértékű további MNB-kamatcsökkentéssel számolnak, márciusi kezdettel. A ház szerint a magyar jegybank az újabb enyhítési ciklussal elért alapkamatot 2016 második feléig fenntartja.

1,5 százalékig csökkenhet az alapkamat Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői szerint valószínűleg az MNB-t is meglepte a magyar gazdaság robusztus tavalyi növekedési üteme. Ennek ellenére a JP Morgan továbbra is azt valószínűsíti, hogy az MNB a következő hónapokban összesen 0,50 százalékponttal csökkenti alapkamatát.