A héten eldőlhet a görögök sorsa

Görögország, választás 2015.
Athén, 2015. január 26. Alekszisz Ciprasz, a görög Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) vezetője köszönti támogatóit a párt athéni székházában 2015. január 25-én, miután a Sziriza megnyerte az előre hozott parlamenti választásokat. (MTI/EPA/Oresztisz Panajotu)
Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank már a héten elzárhatja a pénzcsapot, amivel az eurózóna elhagyására kényszerítenék Görögországot. A piac az államcsőd valószínűségét 75 százalékra árazza.
Vágólapra másolva!

Londoni pénzügyi elemzők keddi értékelései szerint jelentősen nőtt annak az esélye, hogy Görögország távozni kényszerül az euróövezetből, és már e héten eldőlhet, hogy ez bekövetkezik-e. Az S&P Capital IQ piaci adatszolgáltató cég számítási modellje szerint Görögország jelenlegi CDS-árfolyama (csődkockázati felára) azt jelzi, hogy a piac 75 százalékos valószínűséggel árazza a görög államadósság-törlesztési csőd öt éven belüli bekövetkeztét.

Elvileg lehetséges

Londoni pénzügyi elemzők szerint bár elvileg még lehetséges a megállapodás Athén és az euróövezet között a Görögországnak nyújtandó további külső finanszírozás feltételeiről, a nézetkülönbségek azonban nagyobbak, mint valaha, és nem biztos, hogy lesz idő ezek áthidalására.

Népszavazás kellene

Ha az eurócsoport továbbra is ragaszkodik jelenlegi álláspontjához, a görög kormány számára fennmaradó egyik lehetőség az, hogy megpróbálja elérni a lehetséges legjobb egyezséget, és ezt népszavazásra bocsátja. A radikális baloldali kormánypárt, a Sziriza azzal az ígérettel nyerte meg a választást, hogy elveti a jelenlegi pénzügyi segélyprogramot, ezért ha nem marad más lehetősége, mint e program meghosszabbítása - ahogy az Európai Bizottság és az eurócsoport szorgalmazza -, akkor a párt arra a következtetésre juthat, hogy erről meg kell kérdeznie a választókat - fejtegette Jennifer McKeown, a Capital Economics közgazdásza.

A Szirizának népszavaztatni kellene a megszorításokról Forrás: MTI/EPA/Oresztisz Panajotu

A nép nem támogatná

Jennifer McKeown szerint azonban ennek megszervezésére már nincs idő, mivel a jelenlegi segélyprogram ebben a hónapban lejár, és egyébként sem lenne garantálható a referendum sikere. A közvélemény-kutatások azt jelzik ugyan, hogy a görög lakosság 80 százaléka továbbra is az euróövezetben szeretne maradni, de e felmérések nem térnek ki arra, hogy a görög eurótagság fenntartása a gyűlölt takarékossági intézkedések folytatását is jelenti.

A Capital Economics szakértője hozzátette, hogy a jelenlegi tárgyalásokkal kapcsolatos kutatások szerint a görögök 70 százaléka "méltányos kompromisszumot" szeretne az Európai Unióval, márpedig az asztalon lévő jelenlegi megállapodási javaslatokat a görög lakosság nyilvánvalóan nem tekintené ilyennek.

Az EKB elzárhatja a pénzcsapot

Jennifer McKeown szerint ebben a helyzetben lehetséges, hogy az eurójegybank (EKB) végül nem hagy más választási lehetőséget Görögország számára, mint a távozást az euróövezetből. A görög bankokból folyamatosan áramlik ki a betétállomány, és e betétmenekítés valószínűleg fel is gyorsul az athéni kormány és az eurócsoport tárgyalásainak kudarca nyomán.

Az EKB kéthetente dönt arról, hogy a görög jegybank használhatja-e az EKB vészhelyzeti likviditási forrását (ELA) a görög pénzügyi rendszer finanszírozási réseinek kitöltésére, és a következő döntés szerdán esedékes. Az ELA a szabályok alapján azonban nem használható fizetésképtelennek minősülő bankok megsegítésére, és az EKB valószínűleg leállítja a folyósítást e forrásból, ha úgy ítéli meg, hogy a görög segélyprogramról folytatott tárgyalások zsákutcába jutottak.

Az EKB már a héten elzárhatja a pénzcsapot Forrás: MTI/EPA/Jannisz Koleszidisz

Csak idő kérdése a csőd

Jörg Krämer, a Commerzbank - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport - főközgazdásza kedden Londonban ismertetett helyzetértékelésében szintén azt emelte ki, hogy az EKB jelenleg az ELA likviditásforrásaival tartja a felszínen a görög bankokat, ám ebből csak a fizetőképesnek ítélt görög bankok részesülhetnek. A görög bankok azonban nyilvánvalóan nem minősülnének fizetőképesnek szuverén törlesztési csőd bekövetkezte esetén, márpedig ha e héten nem jön létre egyezség a külső pénzügyi segélyprogram kiterjesztéséről, akkor Görögország gyorsan kifogyhat a pénzből, és csak idő kérdése lenne a törlesztési államcsőd.

A Commerzbank főközgazdásza szerint megállapodás nélkül így az EKB már ezen a héten a görög bankoknak szánt ELA-folyósítások leállítására kényszerülhet, és ez gyakorlatilag Görögország euróövezeti tagságának megszűnését jelentené.