Mégsem szól bele az árképzésbe az NGM

Rogán Antal parlament 2015.02.16
Vágólapra másolva!
Az NGM nem fog beleszólni abba, hogyan árazzák termékeiket a benzinárcsökkenéssel jól járó cégek. A hónap elején Rogán Antal nyilatkozta, hogy megvizsgálják az árváltozások hatásait. A legtöbb vállalat valószínűleg arra fogja használni az olcsóbb üzemanyag után megspórolt pénzt, hogy helyreállítsa jövedelmezőségét.
Vágólapra másolva!

A Nemzetgazdasági Minisztérium mégsem akar beleavatkozni az üemanyagárak alakításába.

Rogán Antal még másra utalt

"Az NGM-nek ki kell dolgoznia egy tanulmányt arról, hogy egyes termékek ára hogyan alakul más árváltozások hatására, például a gázolaj vagy a benzin árának csökkenése nyomán" - mondta a hónap elején Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.

Rogán Antal beszélt először arról, hogy megvizsgálják az árváltozások hatását Fotó: Polyák Attila - Origo

A hatás: bizonytalan

A minisztérium azóta megvizsgálta a csökkenő üzemanyagárak hatását a fogyasztói cikkeket gyártó cégeknél. A tárca arra jutott, hogy a hatás "bizonytalan", mert a termékek végső árában a fuvarozás egyéb költségei is fontos szerepet játszanak (pl. kötelező biztosítás).

Végre helyreállíthatják a jövedelmezőséget

A legtöbb vállalat valószínűleg arra fogja használni az olcsóbb üzemanyag után megspórolt pénzt, hogy helyreállítsa jövedelmezőségét. Ez ugyanis számos vállalatnál romlott az elmúlt években a csökkenő kereslet miatt.

Amúgy is mérsékelt lesz az infláció

A fogyasztói árak így is csökkentek 1,4 százalékkal januárban a KSH adatai szerint. Az infláció egész évben mérsékelt marad az NGM várakozásai szerint, így már csak ezért sem fognak beleavatkozni az árképzésbe.