Szeptemberben startol, és 6 milliót lehet vele spórolni

Czifra Dávid; ÉPÜLET Foglalkozás laboratórium mérnök monitor MŰSZAKI ESZKÖZ SZEMÉLY TÁRGY Budapest, 2012. január 27.
Czifra Dávid, az első magyar műhold, a Masat-1 egyik fejlesztőmérnöke nyomtatott áramkört vizsgál a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi
Budapest, 2012. január 27. Czifra Dávid, az első magyar műhold, a Masat-1 egyik fejlesztőmérnöke nyomtatott áramkört vizsgál a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának laborjában, ahol a repülő példány összeszerelése történt. Várhatóan 2012. február 9-én az Európai Űrügynökség (ESA) Vega hordozórakéta juttatja a világűrbe a Francia-Guyanán lévő Kourouból. A 10 centiméteres, kocka alakú, 1 kg tömegű műhold, a Masat-1 CubeSat telemetrikus adatokat, vagyis nagy távolságú adattovábbításra és vezérlésre vonatkozó információkat fog sugározni a rádióamatőr sáv műholdak számára dedikált részén. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Évi 3-6 millió forintot nyerhetnek a kkv-k a duális képzéssel, mondta Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!

A Napi Gazdaságnak elmondta, hogy nemcsak a multinacionális cégeknek, de a hazai kis- és középvállalatok számára is "unikális" lehetőséget jelent a duális képzés.

A hallgatók már az iskolás évek alatt munkatapasztalatot szereznek Thinkstock

A szeptemberben országosan induló oktatási formának köszönhetően a cégek akár évi 6 millió forintot is meg tudnak spórolni hallgatónként azzal, hogy a tanulókra nem a diploma után kell az integrációs költségeket áldozniuk.

Pénz is jár érte

Azon vállalatok, amelyek maguk nem képeznek szakmunkásokat, szakképzési hozzájárulást fizetnek. Tanulói szerződés esetén a befizetett összegből legalább 450 ezer forintot visszaigényelhetnek. Jövedelemként hetente a minimálbér 15 százalékát kell biztosítani a duális képzésben részt vevő tanulónak, ami havi 67 ezer forintot jelent, ezt az összeget már nem terheli járulék.

A 20–100 fős alkalmazotti létszámmal működő kkv-knak megéri egyetemi hallgatókat foglalkoztatniuk, különösen ha régiónként egy-egy képzési központba tömörülnek, így ugyanis az egyéb járulékos költségeken is "osztozkodhatnak" – írja a lap.