Kikre száll rá idén a NAV?

Dr Life, 
Így lett károsabb a füstszűrős cigaretta!
Ötven éve hangzott el hitelesen először, hogy a dohányzás mekkora csapás az egészséges szervezetre
Vágólapra másolva!
2015-ben főleg az áfacsalásokra koncentrál majd az adóhivatal. Az árukövető rendszer indulásával fokozott figyelemre számíthatnak a fuvarozók. Az online kasszák adatai alapján tovább ellenőrzik a kereskedőket. A cigarettacsempészek és az illegális dohánykereskedők is félhetnek.
Vágólapra másolva!

Lesznek olyan csoportok és célkitűzések, amelyeket a NAV 2015-ben kiemelten fog ellenőrizni. Az adóhatóságnak mindössze négyezer revizora van, mondta el Varga Árpád, a NAV külső kapcsolatokért felelős elnökhelyettese, ezért kénytelenek fontossági sorrendet felállítani. Azt, hogy mely területekre érdemes kiemelten koncentrálni, alapvetően két szempont határozza meg. Egyrészt, hogy az eddigi évek tapasztalatai alapján hol történnek a legnagyobb összegű csalások, másrészt, hogy mely területeken vannak jellemzően csalások, hol kell erősíteni az ellenőrzést.

Ők lesznek célkeresztben

A fenti elveknek megfelelően a következő területeken számíthatnak az adózók a hatóság kiemelt figyelmére:

  • Fuvarozás
  • Fakereskedelem
  • Fémkereskedelem
  • Illegális dohánykereskedelem
  • Autók behozatala (regisztrációs adó)
  • Ruhák és cipők behozatala
  • Őstermelők

Az áfacsalás a legnagyobb tétel

A legtöbbet elcsalt adónem az áfa volt 2013-ban, 2014-ben pedig még nőtt is ennek az adónemnek a részesedése a feltárt adócsalások közt, majdnem elérte a 90 százalékot. 2015-ben ezért a NAV mindent és mindenkit kiemelten fog ellenőrizni, ami és aki áfafizetéssel kapcsolatos tevékenységet végez. Ennek elsődleges eszköze az EKÁER, a NAV árukövető rendszere lesz.

De folytatják a kereskedők ellenőrzését az online pénztárgépek adatai alapján is, lecsapnak majd az áfacsaló láncokra, mindenkire, aki nem ad számlát, vagy fiktív számlákat számol el.

Az EKÁER-rel követik majd az áruk mozgását Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Eltitkolt jövedelmek

A bérből és fizetésből élő embereknek a személyi jövedelemadó miatt nem kell aggódniuk, a kis adózók ellenőrzése nem prioritás. A NAV a jelentős jövedelmeket eltitkoló magánszemélyekre fog koncentrálni, emellett az egyéni vállalkozókra, különösen azokra, akiknek a bejelentett árbevétele és az értékesített árumennyisége közt aránytalan különbség van, vagy akik papíron évek óta veszteségesek, mégis jelentős beruházást hajtanak végre.

Informatika és adatbázisok

Mindez azért lehetséges, mert az informatikában, az adatbázis-építésben és az adathalászatban rejlő lehetőségeket egyre jobban használja az adóhatóság, ezért egyre könnyebben és gyorsabban veszik észre a szabálytalanságokat, egyre célzottabban tudnak ellenőrizni, mondta Varga Árpád. A készpénzforgalom visszaszorítása továbbra is cél, a banki tranzakciókat ugyanis sokkal könnyebb ellenőrizni.

Őrzik a határt

Az országhatárokat is figyelni fogja a NAV, beleértve a zöldhatárt és a határátkelőket. Különösen a cigarettacsempészekre vadásznak majd. Az illegális dohány- és cigarettakereskedőket a piacokon, vásárokon és az interneten üldözik majd.

Az illegális cigaretta- és dohánykereskedelemre kiemelten figyelnek majd Forrás: Thinkstock

A társasági adó alapja

A cégek ellenőrzése a társasági adó befizetése miatt fontos. Egyrészt, hogy a vállalatok ne tudják az adóalapjukat csalásokkal, például indokolatlanul elszámolt költségekkel csökkenteni. Másrészt az adóhatóságnak ellenőrizni kell, a kedvezményeket (többek közt a fejlesztés és látványcsapatsportok támogatása miatt) ne vehessék szabálytalanul igénybe.

Fontos határidők

Összegyűjtöttük, hogy az adózóknak mely legfontosabb határidőkre kell figyelniük 2015-ben. Ami a személyi jövedelemadót illeti, egy határidőn már túl vagyunk: az egyszerűsített adóbevalláshoz (ezt gyakorlatilag a NAV készíti el az adózóknak) szükséges dokumentumokat február 16-ig kellett leadni. A hátralévő határidők:

  • Március 20: Akik munkáltatói adómegállapítást kértek, azoknak eddig kell eljuttatniuk a szükséges dokumentumokat a munkáltatójukhoz
  • Május 11: Munkáltatói adómegállapításnál az 1+1 százalékról szóló rendelkezés leadása
  • Május 20: Az szja-bevallások leadása az 1+1 százalékról szóló rendelkezéssel együtt

További fontos dátumok:

  • Február 25: Az evásoknak, egyéni vállalkozóknak, áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek és áfaalany őstermelőknek eddig kell befizetniük az adójukat és leadni a bevallást. A katásoknak eddig kell leadni a bevallásukat, az adóelőleget minden hónap 12-ig kell befizetniük. A társasági adót szintén eddig kell befizetni
  • Június 10: A munkáltatóknak eddig kell leadniuk a munkáltatói adóbevallásokat