Mindenki kérdezze le egyéni nyugdíjszámláját

Facebook szülők idős emberek laptop Ezek a legkínosabb dolgok, amiket a szüleink csinálnak Facebookon
Vágólapra másolva!
Több mint 30 ezer ember élt a lehetőséggel és az ügyfélkapun keresztül ellenőrizte nyugdíjbefizetéseit - mondta a nemzetgazdasági miniszter az InfoRádióban. Varga Mihály szerint ez a betekintési lehetőség gyakorlatilag már betölti az egyéni nyugdíjszámla funkcióját.
Vágólapra másolva!

A társadalombiztosítási egyéni számla lekérdezéséhez ügyfélkapus jelszó kell. A társadalombiztosítási egyéni számla tartalma a www.magyarorszag.hu honlapon a "Társadalombiztosítási egyéni számla" címszó alatt, illetve az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapján tekinthető meg.

Nem biztos, hogy a számok láttán mindenki mosolyogni fog Forrás: Thinkstock

Szőke Lovas Zsuzsa, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság szóvivője korábban az Origónak azt mondta: az úgynevezett társadalombiztosítási egyéni számla 2013. június 1-je óta elérhető, és tavaly októberig 30 820-an nézték meg, hogy mennyi nyugdíjjárulékot fizettek be az állami rendszerbe. Az egyéni számlán feltüntetett adatokat az adóhatóság küldi meg az ONYF részére.

Mindenki legyen kiváncsi

Varga Mihály arra biztat mindenkit, hogy nézze meg egyéni számláját. Hozzátette: mindenki számára fontos az, hogy tudja, hogy a munkaadója mennyit fizetett be erre a számlára és hogy az ő munkavállalói befizetése, nyugdíjbefizetése megérkezett-e.

A miniszter szerint ez egy fontos része a nyugdíjrendszer megújításának, de alapvetően a nyugdíjunk az mégiscsak a ledolgozott munkaidőtől és az akkor kapott jövedelemtől lesz függő.