Százmilliárdos kárt okozhatott a Buda-Cash

Budacash brókerház a Ménesi úton 2015 beruár 24-én Budacash brókerház a Ménesi úton 2015 beruár 24-én
Budacash brókerház a Ménesi úton 2015 beruár 24-én
Vágólapra másolva!
A jegybank azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét. A cég irányítását a Nemzeti Bank által kirendelt felügyeleti biztosok vették át. Az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel. A Buda-Cash a svájci frank árfolyamingadozásán veszíthetett sokat. 
Vágólapra másolva!

Az MNB birtokába jutott információk súlyos visszaélésekre utalnak – derül ki a jegybank közleményéből.

A befektetőket védik

Főként a befektetők védelme érdekében a cég tevékenységi engedélyét azonnali hatállyal felfüggesztették. A jegybank úgy döntött, hogy a jogsértések teljes feltárása érdekében az ügyfelek nem nyúlhatnak értékpapírjaikhoz és pénzeszközeikhez. Az intézkedések visszavonásig, de legfeljebb a jegybanki vizsgálat lezárásáig maradnak életben.

A Buda-Cash brókerház irodája a Ménesi úton 2015. február 24-én Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az egyik tulajdonos nemrég kiszállt

A Napi.hu információi szerint Pintér Zoltán, aki a vállalkozás alapítója és tulajdonosa volt, tavaly eladta részesedését az igazgatóság többi tagjának, név szerint Gyarmati Jánosnak, Varga Péternek, Tölgyesi Péternek és Pál Gyulának. A gazdasági portál úgy tudja, hogy a cég több vezetőjét kihallgatták.

Nem a svájci frank árfolyamkilengése okozta a bajt

Bár korábbi piaci pletykák szerint a Buda-Cash Brókerház ügyfelei veszítették a legtöbbet a svájci frank januári árfolyamváltozásával, Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint ez nincs közvetlen összefüggésben a brókercégnél feltárt hiányosságokkal annak ellenére, hogy ez 10 milliárd forint veszteséget okozott a cég ügyfeleinek.

A tőzsde is lépett

A jegybank után a Budapesti Értéktőzsde is felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház kereskedelmi jogát, rögtön két jogcímen is, hiszen az MNB mellett a Központi Elszámolóház és Értéktár (KELER) arról tájékoztatta a BÉT-et, hogy a Buda-Cash klíringjogát felfüggesztette.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Tízezernél több ügyfél érintett

A Magyar Nemzeti Bank alelnökének becslése szerint tízezernél is több ügyfél lehet érintett a Buda-Cash gyanús ügyleteiben. Olyan ügyfél is van, akinek a tízmilliárd forintot is meghaladhatja a vesztesége. A cég nem tud elszámolni értékpapírokkal az ügyfelek felé, a velük közölt adatok nem valósak a gyanú szerint. Windisch László százmilliárdos nagyságrendűre teszi a brókerház által okozott kárt. Az MNB alelnöke másfél évtizedes visszaélés-sorozatra gyanakszik. A hasonló cégeket ötévente ellenőrzik, Így történt ez a Buda-Cash esetében is. Ezeken a felülvizsgálatokon a cég mindig átment. A következő ellenőrzés idén lett volna esedékes, de ezt nem várta meg az MNB, hanem előbb kezdtek vizsgálódni a társaságnál.

Négy bank is érintett

A Buda-Cash tulajdonosaival négy regionális bank is összefüggésbe hozható. Az Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt, a Budai Regionális Bank Zrt., a Dél-Dunántúli Takarék Bank Zrt. és a Dél-Dunántúli Regionális Bank Zrt. élére is felügyeleti biztosokat rendelt ki az MNB, a betétkifizetést egymillió forintban maximálták. A négy banknál körülbelül 120 ezer betétest érinthet a korlátozás. Őket az Országos Betétbiztosítási Alap kártalaníthatja ügyfelenként 100 ezer euró értékig.

Kik ők?

A Buda-Cash független, magyar tulajdonú brókercég. 1995-ben alapították. A budapesti központja mellett 11 városban van fiókja és közel 200 munkatársat foglalkoztat. Ügyfelei magyar magánbefektetők, valamint kis- és középvállalkozások, akik számára teljes körű befektetési szolgáltatást nyújt. A nyilvános cégadatok szerint a Buda-Cash a legutolsó lezárt üzleti évében, 2013-ban 584 millió forint adózás utáni eredményt ért el az előző évi 105 millió forint után. A befektetési szolgáltatási tevékenységből származó bevételei 3,855 milliárd forintot értek el 2013-ban, a befektetési szolgáltatási tevékenység eredménye pedig 2,785 milliárd forintot tett ki.

A Budapesti Értéktőzsde adatai szerint összforgalma alapján a Buda-Cash a nyolcadik legnagyobb tőzsdei forgalmazó, a részvénypiacon pedig a hetedik helyet érte el 2014-ben, 147,7 milliárd forintos részvénypiaci és 148,5 milliárd forintos azonnali piaci forgalommal. A származékos szekcióban az egyedi részvények határidős piacán a legnagyobb forgalmat bonyolította tavaly.