Rogán: Szocialista brókerbotrány a Buda-Cash-ügy

Gőgös Zoltán
Budapest, 2014. október 27. Az MSZP-s Gőgös Zoltán képviselői esküt tesz az Országgyűlés plenáris ülésén 2014. október 27-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Rogán Antal azt mondta, hogy „a Kulcsár-ügy után itt az új szocialista brókerbotrány”. A Fidesz frakcióvezetője emlékeztetett arra, hogy Bajnai Gordon miniszterelnöksége idején Antali Károly, a Buda-Cash felügyelőbizottságának elnöke kormánybiztosként felügyelte a MÁV átalakítását.
Vágólapra másolva!

Rogán Antal elmondta azt is, hogy 2009-ben a parlament olyan törvénymódosítást fogadott el, amely alapján csak ötévente kell helyszíni ellenőrzést tartani a befektetési piac szereplőinél és a takarékszövetkezeteknél.

Rogán Antal szocialista brókerbotrányról beszél Fotó: Polyák Attila - Origo

A mostanit megelőzően – folytatta – legutóbb 2010 májusában, még az új kormány megalakulása előtt végzett átfogó ellenőrzést a Buda-Cashnél az akkori pénzügyi felügyelet, és semmilyen érdemi megállapítást nem tett.

– tette fel a kérdést a frakcióvezető.

A jegybank volt az a szervezet, amely az első alkalommal felszínre hozta a Buda-Cashnél történt visszaéléseket – ezt mondta Windisch László, a jegybank alelnöke. Erről bővebben ide kattintva olvashat. És a Buda-Cash károsultjai már a Facebookon szerveződnek. Erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat.

Rogán nem volt pontos

Rogán úgy keverte bele a Buda-Cash botrányába Bajnai Gordont, hogy azt mondta: a volt kormányfő "megbízott a Buda-Cash embereiben", hiszen a miniszterelnöksége idején Antali Károly, a Buda-Cash felügyelőbizottságának elnöke kormánybiztosként felügyelte a MÁV átalakítását.

Egyrészt Antali csak egy ember a Buda-Cash-től, másrészt kormánybiztos és felügyelőbizottsági elnök egyszerre sosem volt. A Rogán számára is nyilvánosan elérhető cégadatok szerint ugyanis Antali 1997. január 1-től 2009. május 1-ig töltött be tagsági, majd elnöki posztot a Buda-Cash Brókerház Zrt.-nél.

Egyszerre már csak azért sem tölthette be a két posztot, mert az fb-tisztség összeférhetetlen volt kormányzati megbízatásával. Márpedig a Bajnai-kormány 2009. április 16-i megalakulása után nem sokkal miniszteri biztos, majd kormánybiztos lett, ezért is mondott le minden más megbízatásáról.

MSZP: És a károsultak?

Az MSZP szerint a Fidesznek azzal kellene foglalkoznia, hogy megoldást keres a Buda-Cash ügy károsultjainak megsegítésére. Az ellenzéki párt elnökhelyettese azt mondta, jó lenne, ha Rogán Antal hallgatna, mert ő maga olyan korrupciós ügybe keveredett, amiből nem fog tudni kimászni.

Az MSZP-s Gőgös Zoltán szerint jobb lenne, ha Rogán hallgatna Forrás: MTI/Kovács Tamás

Gőgös Zoltán emlékeztetett: már a Fidesz volt kormányon, amikor 2010 szeptember 17-én Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének vezetője aláírt egy jegyzőkönyvet, ami alapján három millió forintra büntették a Buda-Cash adatszolgáltatási problémák miatt.

Kitért arra, hogy személyi összefüggés van egy, a Fidesz által privatizált állami gazdaság és a bróker cég között. Kifejtette, 2001-ben privatizálták a hidasháti állami gazdaságot, amelynek az egyik tulajdonosa Pintér Zoltán, aki a Buda-Cashnek is tulajdonosa.