Éveken keresztül sértett szabályokat két takarék

Soltvadkert Takarékszövetkezet bank pénzintézet
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank két takarékszövetkezetre együttesen 5,6 millió forint bírságot szabott ki pénzforgalmi jogszabálysértések miatt. 
Vágólapra másolva!

Az MNB a Bak és Vidéke Takarékszövetkezetre 3 millió 800 ezer forint bírságot szabott ki, mert a hitelintézet megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény díj- és költségmentes utólagos tájékoztatásra, a kellően részletezett előzetes tájékoztatásra és a visszatérítési jog gyakorlására vonatkozó rendelkezéseit fogyasztó és mikrovállalkozás ügyfelei esetében, valamint néhány esetben a hatósági átutalásokra és a számlanyitásra vonatkozó előírásokat.

A hitelintézet az ügyfeleivel kötött megállapodás nélkül részfizetést teljesített, illetve a fedezethiány miatt nem teljesíthető fizetési megbízásokat nem utasította vissza, hanem sorba állította - olvasható a határozatban.

Két takarékszövetkezetet bírságolt meg az MNB Fotó: Mudra László - Origo

Éveken keresztül mentek a szabálytalanságok

A Pannonhalma és Vidéke Takarékszövetkezetre a jegybank 1 millió 800 ezer forint bírságot szabott ki pénzforgalmi szabálysértések miatt.

A hitelintézet megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény a mikrovállalkozásnak minősülő ügyfelek díj- és költségmentes, valamint a fogyasztónak és mikrovállalkozásnak minősülő ügyfelek egyértelmű és pontos tájékoztatását érintő rendelkezéseit.

A hitelintézetek évek óta változatlan tartalommal fennálló, fogyasztókat is védő szabályokat sértettek, és a jogszabálysértéseket folyamatokba, rendszerekbe építetten követték el. A jegybank kötelezte mindkét takarékszövetkezetet, hogy legkésőbb május 31-ig szüntesse meg az elkövetett szabálysértéseket, és azt követően folyamatosan biztosítsák a pénzforgalmi jogszabályok betartását. Az MNB azt is előírta, hogy legkésőbb július 15-ig adatok és dokumentumok beküldésével igazolják a szabálysértések megszüntetését.