Brüsszelnek baja van a magyar energiaárakkal

földgázellátás, Nyomásmérő a Földgázszállító Zrt. csanádpalotai mérőállomásán a román-magyar gázvezetéken. A tervek szerint Románia 2013 decemberében kezd gázt exportálni Magyarország felé az Arad-Szeged vezetéken keresztül.
Vágólapra másolva!
Több uniós tagállam mellett Magyarország ellen is kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság, mert úgy véli, hogy energiaszabályozása nem felel meg az uniós jognak - erősítette meg Anna-Kaisa Itkonen, a brüsszeli testület klíma- és energiapolitikáért felelős szóvivője.
Vágólapra másolva!

Az eljárásról a Bruxinfo közölt részleteket. Az európai uniós ügyekre szakosodott brüsszeli hírportál szerint az eljárásnak nincs köze a lakossági energia hatósági árának szabályozásához, így a rezsicsökkentéshez sem.

Minden tagállamot ellenőriznek

A bizottság szóvivője közölte: minden tagállamban ellenőrzik, hogy a helyi jog megfelel-e az úgynevezett harmadik energiacsomag előírásainak. Luxemburg és Belgium esetében már tavaly eljárás indult, most pénteken pedig Magyarország, Spanyolország, Franciaország, Németország és Olaszország kapott hivatalos felszólító levelet.

A tulajdonosi viszonyokat vizsgálják

A szóvivő elmondta, hogy az egyes esetekről nem tud részletekbe menő információkat közölni, de a bizottság különösen a tulajdonosi viszonyok szétválasztását, az energiahatóság függetlenségét, a fogyasztói problémákat és a rendszerhasználati díjak kiszabásának módját vizsgálja.

Problémás a tarifa

A Bruxinfo úgy tudja, hogy a bizottságnak a többi között a hálózati tarifarendszerrel van problémája, mert úgy véli, hogy az uniós szabályokkal ellentétben egyes fogyasztói csoportokat előnyben részesít másokkal szemben. Brüsszel azt kifogásolja, hogy a háztartások és a közületek számára a nagy nyomású gázhálózat használatáért felszámított díjak alacsonyabbak, mint más fogyasztói kör számára. A bizottság álláspontja, hogy ez azt jelenti, hogy ugyanazért a szolgáltatásért két különféle díjat számítanak fel, ami a diszkriminációmentesség elvével ütközhet.

Képünk illusztráció Forrás: Origo

Szűk költségek

A brüsszeli testület a Bruxinfo szerint azt is kifogásolja, hogy a magyar jog túlságosan leszűkíti azoknak a költségeknek a körét, amelyeket a hálózatok tulajdonosai átháríthatnak a felhasználókra, így a többi között azt az illetéket, amelyet a hálózatok hossza után kell fizetniük. A hírportál uniós forrásokra hivatkozva azt írja: az energiacégek számára lehetővé kell tenni, hogy minden olyan költségüket beépíthessék az árba, amely nem a rossz hatékonyságú működésből fakad.

Miért a miniszter?

Hangsúlyos eleme a harmadik energiacsomagnak az energiahivatal függetlensége, ezért a Bruxinfo szerint Brüsszel azzal sem ért egyet, hogy Magyarországon a miniszter határozza meg a rendszerhasználati díjak számításának módját, ez ugyanis alááshatja az energiahatóság függetlenségét. A bizottság szerint az sincs rendben, hogy a hatóság olyan rendeleteket adhat ki, amelyeket csak az alkotmánybíróság előtt lehet megtámadni.

Árverés kellene

A brüsszeli portál úgy tudja, hogy a bizottság szerint az is uniós jogot sért, hogy az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az E.On soron kívüli hozzáférést kap az államtól a magyar-osztrák gázkapcsolathoz, ennek kapacitásait ugyanis minden fél számára azonos feltételeket biztosító árverésen kellene kiosztani.