A jegybank feljelentette Töröcskei bankját

Vágólapra másolva!
A jegybank ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett a rendőrségen a Széchenyi Banknál történt - az MNB szerint - bűncselekmények gyanúját felvető események miatt.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank közölte, hogy Töröcskei István és az állam közös bankjánál történt hűtlen kezelés, hanyag kezelés, illetve további pénzügyi visszaélésekre utaló, büntetőjogilag értékelhető cselekmények gyanúja miatt fordultak a nyomozó hatósághoz.

Végelszámolás alatt

A jegybank felidézte, hogy a Pénzügyi Stabilitási Tanács 2014. december 5-én visszavonta a Széchenyi Bankd tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. Az MNB szerint a hitelintézet működése nem felelt meg a jogszabályi rendelkezéseknek,

további működése veszélyeztette volna az ügyfelek érdekeit,

illetve a hitelintézet kötelezettségeinek teljesítését. A bank 49 százalékos tulajdonosa a magyar állam, Töröcskei István pedig a többségi tulajdonos.

A Széchenyi István Hitelszövetkezet budapesti fiókja a VII. kerületi Madách Imre úton Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A Széchenyi Bank végelszámolás alatt áll, betéteseit az Országos Betétbiztosítási Alap, illetve az állam kártalanította.

Még tart az MNB vizsgálata

A jegybank a Széchenyi Bank engedély-visszavonása után indított - még folyamatban lévő - személyi felelősségre vonatkozó vizsgálata során döntött a feljelentésről. Az MNB a nyomozó hatóság számára konkrét problémás tranzakciókra, bankvezetői intézkedésekre vonatkozó adatokat, információkat is rendelkezésre bocsátott.

Töröcskei István, a Széchenyi Bank vezetője Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Töröcskei István december elején mondott le az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatói posztjáról, amit Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pár nappal később elfogadott.

Töröcskei Istvánnal készült interjúnkat ide kattintva olvashatja el, amiben a többi közt elmondja azt is, hogy borzasztóan tiszteli Orbán Viktor miniszterelnököt.