Már a jövedelmek felét ételre költik Oroszországban

oroszország bolt
Üres polcok egy moszkvai üzletben
Vágólapra másolva!
A szankciók és a rubelválság miatt jövedelmének már a felét ételre költi az orosz átlagember, ezzel Oroszország rosszabbul teljesít, mint például Kenya. Magyarországon ez az arány 16.6 százalék, az Egyesült Államokban 6,8.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb tömegek érzik a csökkenő gazdasági teljesítmény és az elszabaduló infláció hatásait Oroszországban – írja a Quartz.com. Mint írják, a rubel gyengülése, valamint az Európa ellen hirdetett kereskedelmi szankciók különösen megemelték az élelmiszerek árait – a Moszkvai VTB Capital befektetési bank előrejelzése szerint annyira, hogy idén az emberek átlagosan a jövedelmük felét költik majd élelmiszerekre.

Nekünk is fájt

Miután tavaly év végén az EU és az Egyesült Államok szankciókat vezetett be Oroszország ellen az ukrajnai konfliktus miatt, Moszkva válaszul szintén embargót hirdetett európai termékekre, köztük az élelmiszerekre is. Az orosz ellenszankciók európai országok gazdaságát is rosszul érintették, a magyar gazdaság (elsősorban a mezőgazdaság) például a kormány információi szerint 80 millió eurós veszteséget szenvedett.

Üres polcok egy moszkvai üzletben Quartz.com

Azonban az élelmiszerembargó Oroszországot az európai exportőröknél is súlyosabban érintheti. Oroszország viszonylag alacsony hatékonysággal termel zöldségeket, gyümölcsöket, valamint húst, tejtermékeket és halat, ezért ezeknek nagyobb részét külföldről, nagyrészt Európából szerezte be. A Quartz szerint az orosz termelőknek az is nehezére esett, hogy az embargó miatti kínálatot ki tudják szolgálni, az élelmiszerárak pedig elszabadultak az embargók óta.

Drága zöldségek

A VBT bank szerint Moszkva nem tudta elég gyorsan pótolni az élelmiszerimportot „baráti országokból”, ezért még az év első felében átlagosan 20 százalékkal inflálódhat az élelem ára. Egyes élelmiszerek árai már most túlszárnyalták: tavaly november óta a paradicsom ára 35 százalékkel, a káposztáé 24 százalékkal, a burgonyáé 21 százalékkal emelkedett. A legnagyobb emelkedést a hajdina produkálta, a gabonaféle több mint 50 százalékkal nőtt az elmúlt hónapokban.

Üres polcok a boltokban

A hajdinakészítmények ára a Quartz szerint egyébként is jó fokmérője az oroszországi fogyasztói hangulatnak: a gabonát ugyanis nem importálják, hanem nagyrészt hazai termelőktől kerül a boltok polcaira. Válságok idején azonban szokás hajdinalisztből nagy készleteket felhalmozni – Twitter-üzenetek tanulsága szerint több üzlet egész készletét felvásárolták, és mára kész hiánycikké vált a hajdinaliszt, ami az árakat is megemelte.

Mindenki tartalékol, hiánycikk lett Oroszországban a Hajdina Forrás: Thinkstock

Az élelmiszerárak növekedését tovább súlyosbítja, hogy a VBT szerint az átlagbérek is esni fognak idén. Szerintük a csökkenő rubelárfolyamhoz igazodva a bérek valós értéke átlagosan 7 százalékkal esik majd. Ezzel az év közepére már a jövedelmük 50 százalékát költhetik ételre az oroszok.

Kenya és Pakisztán is jobban teljesít

Ez az arány több mint például Kenyában az emberek jövedelmük 46,9 százalékát költik ételre, Indonéziában (33 százalék), Pakisztánban (48,1) vagy Indiában (29,6). Magyarországon szintén jóval kevesebbet, fizetésünk átlagosan 16.6 százalékát költjük ételre. Németországban ez az arány 12 százalék, az Egyesült Államokban pedig csak 6,8. Oroszországban egyébként évről évre nagyobb arányban költenek az emberek élelmiszerre, 2007-ben is a jövedelmek csaknem 25 százalékát vitte el a táplálkozás, ez az arány évről évre magasabb volt, de a legnagyobb ugrást november óta produkálta.

Budaörsi zöldségesstand - viszonylag keveset költünk élelmiszerre Forrás: MTI/Kollányi Péter

Feloldhatják az embargót

A helyzetre már az orosz kormányzat is reagálni kényszerült, Dmitrij Peszkov kormányszóvivő hétfőn azt nyilatkozta, enyhítenék az Európa elleni embargókat a „kulcsfontosságú mezőgazdasági importcikkek” terén. Nemrég a görög kormány kérte, hogy Oroszország oldja fel a görög agrártermékekre vonatkozó embargót, azonban Peszkov jelezte: nincs arra lehetőség, hogy csak a görög termékek esetén tegyenek kivételt az embargóra, enyhíteni csak az egész EU-val szemben lehet.

„A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályai elég egyértelműek, ezeket Oroszország WTO-tagként nem változtathatja meg. Nem tudunk szelektíven szankciókat bevezetni vagy feloldani egy-egy EU-tagállammal szemben” – mondta.