A magas áfa miatt drágulnak a budapesti lakások

Az Origo szerkesztősége és mellette a NAV székháza az Apple Mapsen
Hosszú évek óta először idén lépte át a 20 százalékot a hitelből vásárolt lakások aránya, év végére elérte a 25 százalékot is
Vágólapra másolva!
Tavaly mintegy 50%-kal több új társasházi lakást adtak el Budapesten, mint 2013-ban – olvasható az OTP Jelzálogbank elemzésében. A kereslet ennél is gyorsabban nő, a beruházók nehezen tudják követni.
Vágólapra másolva!

Az OTP Jelzálogbank tavaly megállapította, hogy emelkedett Budapesten a használtlakás-kínálat és kereslet is. A piacbővülés a ma közzétett, Budapesti Újlakás Értéktérkép című jelentés szerint az újépítésű lakásokat is elérte.

A XI. kerület a legnépszerűbb

2013-ban minimálisan élénkült a lakáspiac, 2014-ben viszont már közel 50%-kal nőtt az eladott új társasházi lakások száma a fővárosban. Tavaly csaknem 2500 új ingatlant adtak el, ezt a 2008-as világválság óta beköszönte óta csak a 2011-es adtak tudták túlszárnyalni.

Kis területre koncentrálódnak az új ingatlanok Forrás: Origo

A fővárosi kerületek közül a tizenegyedikben adták el a legtöbb, 470 lakást, ezt követi Újbuda, a IX., VIII. és XIII. kerületek, amelye együtt az összes eladás közel kétharmadát adták. Ezek mellett még jól teljesített a III., VII. és XIV. kerület, mindegyikben száz felett volt az eladott lakások száma.

Jót tett a 4-es metró

„A forgalom általában az ingatlanpiacban rejlő jó befektetési lehetőségek hatására élénkül, amihez a XI. kerületben a négyes metró tavalyi átadása miatti növekvő vonzerő is adódott” – mondja Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.

Felkapott lett a 4-es metró útvonala Fotó: Szabó Gábor

„Az előrejelzések szerint a lakásárak elmúlt 5-6 évi csökkenése idénre megáll, s az értéknövekedés reménye a kiadásból származó – új lakások esetében stabilan átlag feletti – hozam mellett sokakat ösztönöz lakásvásárlásra. Mindemellett az elmúlt években annyira összezsugorodott az új lakások kínálata, hogy bizonyos területeken érezhető hiánycikk lett belőlük, így az elindított projektek nagy keresettségnek örvendenek.”

A magas áfa miatt maradnak le kerületek

Az élénkülő keresletet tavaly még nem követte a kínálat bővülése, ekkor csupán 72 új társasházat adtak át, ezek többsége kevés, átlagosan 12 lakást tartalmazott, bár volt köztük két, száz lakásnál is nagyobb lakópark. Idén az OTP 82 új társasházzal számol, nagyrészt a belvárosban. „Budapest egyre kisebb részére, a drágább kerületekre szűkül a beruházók által vonzónak ítélt fejlesztési terület. A nemzetközi szinten is rekord magas, 27%-os áfaszint mellett ugyanis jellemzően itt – a legkevésbé árérzékeny vevőkre számítva – érheti meg a beruházóknak új projektet indítani” – mondta Valkó Dávid.

Drágulnak is a lakások

2014-ben az új társasházak már a fele a budai oldalon épült, míg 2013-ban még csak a harmaduk. Ezzel együtt a társasházi lakások ára is növekszik, idén az OTP Jelzálogbank szerint átlagosan négyzetméterenként 450 ezer forintot kérhetnek az új ingatlanokért.