Lemondott az államtitkár az Origo cikke után

Patyi Gergely államtitkár beszél felszólal Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY Budapest, 2015. február 26.
Patyi Gergely, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára napirend előtti kérd
Budapest, 2015. február 26. Patyi Gergely, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára napirend előtti kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. február 26-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Az Origo hétfői cikke számolt be először arról, hogy Patyi Gergely egyik ismerősének cége kapta feladatul a Végrehajtói Kamara átvilágítását. Egy 5,6 millió forintos megbízásról volt szó, ami lényegesen nagyobb összeg, mint a cég eddigi százezres bevételei. Kedden szerződést bontott a minisztérium a céggel, Patyi Gergely államtitkár pedig szerdán benyújtotta a lemondását. Az államtitkár egyebek között a személyét ért, szerinte megalapozatlan és méltatlan támadásokra hivatkozva távozik. Trócsányi László igazságügyi miniszter tudomásul vette Patyi Gergely lemondását.
Vágólapra másolva!
  • Tavaly decemberben az Igazságügyi Minisztérium a szervezetet ért panaszok miatt elkezdte a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara átvilágítását.
  • Az informatikai átvilágítással a MainSoft Kft.-t bízták meg egy szóbeli megállapodás alapján. Szerződést csak február 2-án kötöttek.
  • Patyi Gergelynek, az Igazságügyi Minisztérium államtitkárának január 22-éig volt közös érdekeltsége a MainSoft Kft. tulajdonosával.
  • Az előzetes vizsgálati eredmények több hiányosságot is feltártak az informatikai rendszerrel kapcsolatban, de pontos részleteket erről még nem közöltek.
  • Március 3-án a MainSoft Kft. kezdeményezte a szerződés felbontását.
  • A minisztérium honlapjára felkerült adatok szerint 5,6 millió forintot kapott volna az átvilágításért a MainSoft Kft.
  • Patyi Gergely szerdán lemondott államtitkári pozíciójáról.

Hétfő reggel 9 óra előtt megjelent cikkünkben írtunk a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara átvilágításának részleteiről. Az átvilágítás informatikai részével a MainSoft Kft.-t bízta meg az Igazságügyi Minisztérium. A MainSoft tulajdonosa Antolik Gyula, akinek egészen január 22-éig közös cége is volt Patyi Gergellyel.

A tárca tájékoztatása szerint a december elsején kezdődött megbízást csak februárban papírozták le, és akkor már Patyi Gergely nem volt tagja a közös cégnek. A szerződés megkötése után nem sokkal már részeredményekről is beszámolt a tárca államtitkára, Patyi Gergely a Kossuth rádióban, ahol több feltárt hiányosságról is beszélt.

A kérdéses szerződéseket és a megbízások összegét egészen hétfő délelőttig nem ismerhettük, amikor is a cikkünk megjelenése után felkerültek az Igazságügyi Minisztérium honlapjára.

A cikkünk megjelenése után egy órával készült el a szerződések friss listája Forrás: Origo

Hétfőn 10 óra előtt a minisztérium elkészítette a fenti összefoglaló táblázatot, amely már tartalmazza a kérdéses szerződést. Ebből kiderült, hogy a MainSoft Kft. 5,6 millió forintot kapott volna a megbízás teljesülésig.

Forrás: IM

De már nem jár ez a pénz a MainSoftnak, mert kedden a cég kezdeményezte a szerződés felbontását – erősítette meg kérdésünkre a minisztérium. Az Origo korábban a szerződések megismerése érdekében közérdekű adatigénylést nyújtott be.

Rekordbevétel lett volna

Nem kis teljesítmény lett volna a MainSoft Kft.-nek, ha el tudja könyvelni az 5,6 millió forintos megbízást. A cégnek ugyanis 2009-től 2013-ig nem volt 100 ezer forintnál nagyobb forgalma. Eredménye a legutóbbi ismert üzleti év szerint -78 ezer forint volt.

A közös cég

A MainSoft Kft. tulajdonosával, Antolik Gyulával Patyi Gergelynek volt egy közös cége is egészen január 22-éig, bőven a vizsgálat megkezdése utánig. A közös cég, a Credit Controll Végrehajtó és Információ Szolgáltató Kft. 2013-ban közel 253 millió forintos forgalmat bonyolított le, és 28 millió forint adózás utáni eredményt ért el. A társaság székhelye megegyezik a MainSoftéval.

Patyi Gergely, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A jelentések már készen állnak

Egy keddi minisztériumi közlemény szerint az átvilágítás jelentései készen állnak. Szóbeli kérdésünkre azonban azt közölték, hogy csak a jogi és a gazdasági átvilágítással megbízott cégek fejezték be a munkát.

Az informatikai átvilágításra újabb megbízást írnak ki, amelynek során betartják az eljárási szabályokat. A gazdasági és jogi ellenőrzést végző cégek szerződésének összegét is nyilvánosságra hozta az IM. A jogi átvilágítást dr. Kovács L. László ügyvéd végezhette 10,4 millió forintért, míg a számviteli-pénzügyi auditot dr. Hörömpöli Bálint egyéni vállalkozó 4 millió forintért.

Az emberben bíztak

Korábban Patyi Gergely államtitkár a kérdéseinkre azt válaszolta, hogy "dr. Antolik Gyula a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének elnökségi tagja.

a céget szakmai felkészültsége tette alkalmassá a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara számítástechnikai ellenőrzésére."

Az eddigi eredmények Patyi szerint lesújtóak voltak

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara ellen több panaszt nyújtottak be az elmúlt években. A szakmából többen egyetértenek azzal, hogy tenni kell valamit a rendszer reformálásáért, az átvilágítás módját azonban értetlenséggel fogadták. Nem értették például, hogy miért nem független auditort kértek fel a munkára.

Február 9-én Patyi Gergely a Kossuth rádiónak beszélt az informatikai átvilágítás eddigi eredményeiről. Akkor azt mondta, „sajnos az informatikai rendszerek sem annyira megbízhatóak, mint ahogy számítottunk rá, illetve hát az adatvédelmi szempontokat sem mindig megfelelően tartják be az egyes végrehajtók".

Cikkünk megjelenése után a minisztérium szerződést bontott a céggel, és szerda este 18 órakor érkezett a hír, hogy maga Patyi Gergely államtitkár benyújtotta a lemondását. Távozását a személyét ért, szerinte megalapozatlan és méltatlan támadásokkal indokolta. Trócsányi László igazságügyi miniszter tudomásul vette Patyi Gergely lemondását.